Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovačko blago

Po lovačkom tečaju jedna kuna vrijedi 100 kuna

lovci1_mas_pod_161210
Maja Šantoši /Pixsell
10.06.2011.
u 14:42

- Brojnost divljači u međimurskim lovištima je zadovoljavajuća. Lani zbog obilnih kiša imali većih šteta na sitnoj divljači - kaže Ljubomir Grgec, predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije

Ako imate položen lovački ispit i želite, na primjer, uloviti fazana, to će vas zadovoljstvo stajati 120 kuna. Zec je četiri puta skuplji, pa ga treba platiti oko 550 kuna. Ubraja se u sitnu divljač, a ako su vam apetiti veći, možete izabrati srnu koja će vam novčanik olakšati za višestruko veći iznos, ovisno o težini. Divlja svinja? Može i to, ali budite spremni na podeblji račun s najmanje tri nule. U međimurskim lovištima najskuplje što možete izabrani jest jelen, čija se cijena penje ovisno o težini trofeja koji se mjeri nakon lova. Prema cjeniku lovišta koji su objavili međimurski lovci, ukupna vrijednost životinja u 21 lovištu iznosi čak 5,6 milijuna kuna. Cijene su osnovica za određivanje vrijednosti lovišta na kraju gospodarskog razdoblja i utvrđivanje negativne razlike divljači u slučaju otkazivanja ili raskidanja ugovora o zakupu ili koncesiji. Najvrjednije su blago srne, kojih ima više od 3000. Jelena je daleko manje, oko 230, a divljih svinja 170. Fazana je više od 10.000, a zečeva 3300. Upravo zečevi postaju deficitarni u lovištima, a ni uvoz iz Mađarske nije uspio napučiti livade i šumarke.

- Brojnost divljači u međimurskim lovištima je zadovoljavajuća.Lani smo zbog obilnih kiša imali većih šteta na sitnoj divljači, posebno na zečevima - kaže Ljubomir Grgec, predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije, koji okuplja čak 900 lovaca.

Matični fondovi zeca su u opadanju, pa je na pojedinim područjima čak i ugrožen opstanak populacije. Stradavaju od oštrih kandži i kljunova zaštićenih ptica, poljoprivredne mehanizacije i pesticida. Kuna u lovištima ima 350, a jedna je, po lovačkom "tečaju" procijenjena na 100 kuna. Ima tu i brojnih ptica, od kojih su neke 20 kuna komad. Ponuda je, dakle, dobra, ali je zato potražnja sve manja. Stranih lovaca gotovo da više i nema. Domaćih gostiju ima, ali također sve manje. Recesija je i u lovstvu uzela svoj danak, a najustrajniji su najimućniji poduzetnici kojima nije problem platiti nekoliko desetaka tisuća kuna za kapitalce. Kad se manjem broju turista pribroje i štete, lovstvo u Međimurju, ističu u LS-u, došlo je do točke kad treba strategijom osmisliti daljnji razvojni put. Bez suradnje sa znanstvenicima, ističu, neće biti rezultata, pogotovo ne u podizanju matičnih fondova trčke i zeca. Osim toga, za vratom im sve jače pušu i ekolozi i udruge zelenih koji lovce gledaju kao na moderne barbare koji iz zadovoljstva ubijaju životinje.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:08 12.06.2011.

pogledaj ove profesionalce na sliki: ubili zivotinju koja jos nema tvrde i ogulene rogove. trofea za k***c.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije