Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIŽNI PUT MLADIH

Po kiši, vjetru i kroz blato propješačili 50-ak kilometara

križni put (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/4
11.03.2013.
u 17:45

U svim mjestima kroz koja su mladi prolazili ljubazni domaćini pripremili su im okrjepu

Pod geslom „Umnoži nam vjeru“ otprilike 1200 mladih Požeške biskupije sudjelovalo je na 15. križnom putu mladih koji se ove godine događao na relaciji Stara Gradiška – Nova Gradiška – Požega, dugačkoj pedesetak kilometara. Prvoga dana križnoga puta oko 750 mladih okupilo se u župi Stara Gradiška kod novoizgrađene crkve sv. Mihaela Arkanđela, gdje su se upoznali s poviješću toga mjesta, nakon čega su krenuli na put prema Novoj Gradiški. Tu su sudjelovali na euharistijskom slavlju te na večernjem meditativno-molitvenom programu.

Drugoga dana sudionicima križnog puta pridružilo se još oko dvije stotine mladih i tristotinjak ovogodišnjih krizmanika. Zajednički su pošli prema požeškoj Katedrali brdskim putom preko Rešetara, Bukovice, Drežnika, Ivandola i Brestovca. U svim mjestima kroz koja su mladi prolazili ljubazni domaćini pripremili su im okrjepu i na taj način ih podržali da izdrže dugu dionicu po kišovitom vremenu i dijelom brdskom nakvašenom terenu. Mladi su na svakoj postaji molili na posebnu nakanu, među ostalim za jačanje vjere, za roditelje, pronalazak posla, svećenike i svećenička zvanja, pronalazak bračnog partnera te za moralno i duhovno jačanje domovine.

Vrhunac dvodnevnog križnog puta mladih Požeške biskupije bilo je euharistijsko slavlje koje je u katedrali predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

– Vi, mladi ljudi, poduzeli ste put koji je bio težak. Danas je bilo i kiše i vjetra, sunca i blata, lijepoga i ružnoga. No, i po takvu vremenu, ponešto umorni, žuljavih nogu i uprljane odjeće stigli ste na cilj, u katedralu, duhovno snažniji. U Godini vjere posvjedočili ste opredjeljenje za Isusa Krista, čvrstu želju da zagledani u njegov križ i patnje idete svojim životnim putom te stignete do konačnog cilja i smisla koji vam može samo on darovati. Dragi sudionici križnog puta, čestitam vam na onome što ste učinili – kazao je biskup.

Među onima koji su svjedočili za Isusa Krista bila je i Ana Pavić iz Požege.

– Bilo je naporno i teško, posebno kroz šumu i blato, ali nije mi žao. Pokazali smo sebi i drugima da znamo podnijeti žrtvu i da znamo kojim putem treba ići – kazala je Ana.

Sudionici križnog puta uključili su se u akciju Caritasa Požeške biskupije „Korizmeni dar u Godini vjere“ te su u crkvi za milostinju dali prilog namijenjen za obnovu doma jedne obitelji u potrebi.

Komentara 2

MA
mazg93
18:40 11.03.2013.

Bravo mladi! Ovo je čista mladost puna iskrene životne radosti, nade i vjere....Za ovakvu radost i zajedništvo ne treba niti pivo niti nešto drugo...Ovo je radost srca, spremnost slijediti riječ božju...Gledala sam snimak susreta mladih vjernika u Sisku prošle godine. Bilo ih je oko 30.000. Nijedan ispad, nijedan problematićan slučaj, na sve strane veselje, pjesma, molitva i nasmijana lica. Isto kao i na Trgu kada su dočekali Papu. No, gotovo nijedne novine nisu pisale o tome. O drugim paradama smo izvještavani mjesec dana unaprijed, naprosto smo gušeni...htjeli ili ne morali smo "biti informirani" šta radi 300 -tinjak drugačijih ...Eto, to je naša stvarnost!

DE
denderi
20:52 13.03.2013.

svaki dan imam križni put kad moram u trgovinu kupiti jesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije