Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Po čemu su ravnatelji kompetentni?

28. siječnja 2003. u 00:00 17 prikaza

U tekstu "Devet godina obvezne škole i državna matura" (Večernji list, 21. siječnja o. g.) Milan Matijević, profesor Učiteljske akademije i jedan od autora prijedloga promjena u hrvatskom školstvu, želeći po svaku cijenu opravdati predložene promjene otišao je tako daleko da je, koristeći se rezultatima nekakve ankete među ravnateljima, doveo u pitanje stručnost tisuća učitelja predmetne nastave. Naime, Matijević tvrdi da je više od 70 posto ravnatelja izrazilo nezadovoljstvo predmetnim nastavnicima koji nisu dovoljno educirani iz psihološko-pedagoških, metodičkih i didaktičkih znanosti.

Pitam gospodina Matijevića po čemu su ravnatelji kompetentni da ocjenjuju stručnost nastavnika iz spomenutih područja kad su oni u tomu educirani jednako i na isti način kao i njihovi kolege nastavnici? Međutim, ako Matijević već uvažava rezultate ankete, zašto onda ne uvaži i činjenicu da se 72 posto ravnatelja izjasnilo protiv predložena opisnog ocjenjivanja, o čemu ravnatelji mogu mnogo kompetentnije suditi nego o pedagoškoj sručnosti nastavnika jer su neko vrijeme svi radili u nastavi pa o tome iskustveno mogu kompetentno suditi. Budući da se Matijević zauzima za opisno ocjenjivanje, on te činjenice prešućuje i ne smatra ih relevantnima. Dakle, dignitet i stručnost nastavnika omalovažavala je bivša, ali i sadašnja vlast. Međutim, da to sve čini sveučilišni profesor koji obrazuje buduće učitelje, doista je nedopustivo.

više

28. siječnja

ROĐENDAN POZNATIH

JACKSON POLLOCK (1912.) - američki akademski slikar, rođen u Codyju, Wyoming

ANGEL D. PALAŠEV (1942.) - glumac, rođen u Velesu, Makedonija

ALAN ALDA (pravim imenom Alphonzo Joseph D"Abruzzo) (1936.) - američki kazališni i filmski glumac, te redatelj i pisac, rođen u New York Cityju

PJEŠČANI SAT

1802. - rodio se u Baškoj na otoku Krku Vinko ČUBRANIĆ Vincenzo Zubranich, Zubranić), kotorski, dubrovački i trebinjsko-mrkanjski biskup. Kao apostolski administrator Trebinjsko-mrkanjske biskupije nastojao je riješiti nagomilane pastoralne probleme. Njegova izvješća Rimu s mnogobrojnih pastoralnih pohoda donose podatke o broju i sastavu stanovništva i vrijedna su kao svjedočanstvo o tadašnjim prilikama u Hercegovini.

1883. - rodio se u Selšeku pri Cerknici slovenski slikar i grafičar Maksim GASPARI. Jedan je od osnivača studentskog umjetničkog društva Vesna u Beču. Načelu toga društva "iz naroda za narod" ostao je vjeran cijelog života. U početku je bio pod utjecajem bečke secesije, a kasnije je pronašao vlastiti slikarski stil prikazujući slovenski folklor s njegovim specifičnim etnografskim obilježjima. Djela su mu bila jako popularna pa su u reprodukcijama stigla u gotovo svaku slovensku kuću.

DOGODILO SE

1986. - U najvećoj znanoj nesreći u povijesti leta u svemir eksplodirala je američka svemirska letjelica Challenger, pri čemu je poginula je i sedmeročlana posada.(M.Bo.)

IMENDANI

Toma,

Tomislav

Toma je svetopisamsko ime jednoga od dvanaestorice Isusovih apostola. Etimološki dolazi od aramejskoga toma u značenju blizanac. U Hrvatsku je ime došlo preko grčkoga i latinskoga oblika Thomas. Za ime Tomislav može se reći da je složenica od Toma i slavenskoga dodatka -slav. No, vjerojatnije je da je složeno od starocrkvenoslavenskog glagola tomiti - mučiti, miriti, krotiti i imenice slava. Ime se u svakodnevnom životu pojavljuje kao Tomo, Tomica i Toma, te Tomislava, Tomika...Više je svetaca imenom Toma. Veliki je svetac i Toma Akvinski, filozof i teolog s naslovom crkvenog naučitelja. Zovu ga "najsvetijim među učenjacima i najučenijim među svecima".(Ž.)

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici