Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljačkaši grobova:

'Uzimao sam zube prstima iz lubanje. Zadržao bih zlato'

grobari Osijek
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
18.01.2014.
u 11:51

Osječki su grobari 20 godina okradali pokojnike, uz imali im zlatne zube i nakit, a tako su zaradili i do 40.000 kuna.

– Nakit je bio na trulim kostima, a zubi su ispali iz lubanje ili sam ih vadio kliještima – kazao je u istrazi, otkrivamo, osječki grobar Dejan Vujić. Za godinu dana, koliko je bio zaposlenik gradske tvrtke Ukop, “zaradio” je, izračunao je, približno 8000 kuna.

Od 14 nedavno optuženih grobara i nosača samo ih se dvojica brane šutnjom. Ostali su, više-manje, priznali da su s pokojnika i iz grobnica krali nakit, zlatne zube i navlake. “Operirali” su od 1993. pa sve do siječnja prošle godine, kada su raskrinkani i završili iza rešetaka. Na optuženičku klupu Općinskog suda u Osijeku uskoro će uz njih sjesti i jedna žena koja je to zlato prodavala.

Otkupio “plijen” od kolega

– Kada je sprovod, šef pokaže gdje se treba kopati. Ako nešto bude, bude, ako ne bude, onda ništa. Tako su činile i tri generacije prije mene – opisao je grobar Vladimir Šaulić kojemu je Ukop bio radno mjesto od 1998. Upravo se njemu na teret stavlja rekordna “zarada”, a riječ je, smatra Državno odvjetništvo, o najmanje 40.000 kuna.

– Zube nisam vadio iz zubala, već su sami ispadali. Nismo nasilno otvarali grobnice – dodao je Šaulić. Plijen su grobari nalazili pri prekapanju grobnica i prelaganju starijih posmrtnih ostataka.

"Uzimao sam zube prstima iz lubanje"

– Nije bio problem podići poklopac lijesa s obzirom na to da je sve istrunulo. Uzimao sam zube prstima iz lubanje. Ako sam kopao sam, zadržao bih zlato – rekao je Branislav Rašković. Bila je to, nastavio je, “uobičajena praksa među grobarima”. Kada je radio s kolegama, znao je od njih otkupiti zlatninu koju su pronašli. Otišli su prvo zajedno u stanicu za otkup, izvagali je i saznali cijenu.

Kada je sprovod, šef pokaže gdje se treba kopati. Tako se činilo generacijama

Vladimir Šaulić

Dva zlatna zubna mosta teška 20 grama Roman Rusan prodao je, čulo se u istrazi, za 4000 kuna. Podijelio ih je s trojicom kolega. U zlatarnice se s “robom” zaputio, naveo je, oko 20 puta.

Četvorica nosača imala su drukčiju “taktiku”. Krali bi, vjeruju istražitelji, pri utovaru pokojnika, odijevanju ili brijanju, smještanju u hladnjaču, neposredno prije zatvaranja lijesa, kada bi rodbina izašla iz mrtvačnice. U svoje su džepove stavljali nakit, satove, novac. Donijelo im je to, s godinama, najmanje po 2000 kuna. Jedni su za druge znali, ali nisu se, tvrde, hvalisali “jer se to ne radi”.

Jedna obitelj posumnjala

Roman Rusan zatražio je od mene da mu nešto pronađem pa sam mu dao burmu koju sam uzeo s pokojnika – izjavio je u obrani nosač Željko Arlavi i prozvao kolegu.

Uz 14 ukopovaca, na optuženičkoj je klupi završila i 26-godišnja Suzana Dželadin, izvanbračna supruga najmlađeg grobara, 28-godišnjeg Sanela Drakčića. Zlato koje je on uzeo s pokojnika prodala je u stanicama za otkup za približno 14.000 kuna. Potrošili su ih za “svakodnevne potrebe”. Kako su kazali sami pojedini optuženici, tim su novcem plaćali pivo, ćevape, cigarete, bonove za mobitel, kladionicu. Koliko je oštećenih, ne zna se, kao ni njihova imena. No jedna je obitelj, navodilo se u istrazi, koncem 2012. tražila da se provjeri je li s tijelom dovezen nakit. Nije nađen.

>>Grobari krali zlato s pokojnika još od 1993.!

>>Zaradu od nakita koji su ukrali s pokojnika trošili na ćevape i pivo

Komentara 23

AU
Augustiner
12:54 18.01.2014.

S druge strane..krvavu ti nanu..imaju dobre plaće....za posao koji rade!!

EV
evropljanin
12:20 18.01.2014.

jednostavno nemam rijeci.

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
13:11 18.01.2014.

Ne odobravam to sto su radili, ali ljudi oni ih vode u lisicama kao najveće državne neprijatelje, a VIdosevic je priveden kao gospodin bez lisica. Ovi su očito krivi za stanje u državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije