Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIRSKA UTRKA

Plišane igračke iz Velike Britanije postale astronauti

05.12.2008.
u 18:31

Studenti Cambridgea su Veliku Britaniju vratili u svemirsku utrku: četiri plišana medvjedića odjenuli su u astronautska odijela te ih s pomoću balona napunjena helijem “lansirali” u svemir. Na sreću, medvjedići pričvršćeni za meteorološki balon bili su opremljeni kamerom koja je snimke slala na laptop na Zemlji.

Nakon što su dva sata i devet minuta uživali u pogledu na “plavi dragulj” i zvijezde u tamnom beskraju, medvjedići su padobranom nježno sletjeli natrag na Zemlju, u polje kod Ipswitcha, 50 kilometara od mjesta lansiranja. Senzori su ustvrdili da su svemirska odijela – koja su kreirali i od folije, pjene i izolir-trake izradili osnovnoškolci – dobro poslužila i medvjediće uspješno zaštitila od hladnoće od -50e_SDgrC. Misija medvjedića u svemir je praćena GPS-om, a povratak na Zemlju je počeo kad su se rasprsnuli baloni s helijem.

– Sve je prošlo glatko. GPS-om je praćeno slijetanje te smo pronašli sva četiri plišana medvjedića. Nijedan nije “ozlijeđen”, a oprema im također nije oštećena – izjavio je za The Times 21-godišnji Cambridgeov student inženjerstva Ed Moore te nastavio: – Svemir je inspirativno mjesto i odlazak onamo povezuje znanost, inženjerstvo, maštu... i osigurava mnogo dobre zabave!

– Svi mi koji smo u projektu sudjelovali u jednom smo se trenutku “zapalili” za znanost i zato smo upisali Cambridge. Za nas ne postoji važniji cilj od onoga da tu iskru zapalimo i u generacijama koje dolaze – naglasio je Ed Moore.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije