Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi ekoaktivista

Plin bi vadili ‘frackingom’ na samoj granici s Hrvatskom

Fracking na granici Hrvatske
Foto: VL
1/2
10.03.2015.
u 19:00

Ekoaktiviste brinu kemikalije koje bi mogle zagaditi podzemne vode

No fracking way! Jedan je to od slogana kampanje koja se u Sloveniji vodi protiv frackinga, vađenja plina tehnologijom hidrauličnog lomljenja kamenja. Na plinskom polju u Petišovcima, tik uz granicu nasuprot Međimurskoj županiji, trebala bi se početi koristiti upravo ta kontroverzna metoda. U slovenskom Pomurju organiziraju se čak i prosvjedi jer dio građana smatra da bi fracking mogao ostaviti negativne posljedice za zdravlje i okoliš uz rijeku Muru, koji je u Hrvatskoj zaštićen kao regionalni park i dio biorezervata biosfere Mura – Drava.

Nedostatak informacija

Tehnologija frakturiranja, kako napominju aktivisti iz Slovenije koji ovih dana po općini Lendavi i okolici skupljaju potpise mještana protiv frackinga, zabranjena je u Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj... Nositelj dvadesetogodišnje koncesije za iskorištavanje plina na području uz Muru, nekoliko kilometara od granice, sklopio je, kako upozoravaju pokretači peticije, ugovor o zajedničkom ulaganju s tvrtkom registriranom na Britanskim Djevičanskim Otocima. Najviše ih, kažu, muči nedostatak informacija i od svoje Vlade traže očitovanje. Pojednostavljeno, riječ je o tehnologiji utiskivanja vode pod visokim tlakom u zemlju, a kroz pukotine izlazi zemni plin. O njoj se u javnosti malo zna, iako bi dugoročno mogla promijeniti cijelo Pomurje, upozorava Aleš Černigoj iz Celja, koji je i potaknuo potpisivanje peticije.

Aktiviste zabrinjavaju otrovne kemikalije koje bi mogle zagaditi podzemne vode. Investitori pak ističu da je sve u skladu sa zakonom, no u inicijativi “Zaustavimo fracking u Sloveniji” sarkastično ističu da vjerojatno i jest tako jer se fracking ni ne spominje u slovenskim zakonima, a sve što nije zabranjeno jest dozvoljeno. Nisu zadovoljni ni s odgovorom da nema razloga za strah od posljedica frackinga na okoliš kakve su zabilježene u SAD-u jer se tamo lomio kamen škriljevac, a u Pomurju će se raditi s pješčenjakom, koji iziskuje manje vode i kemikalija. U Hrvatskoj se zasad ne pridaje veća pozornost događajima u susjednom Pomurju.

Problemi s vodom

– Poznato je da fracking ima velikih problema s vodom, odnosno zagađenjem podzemnih voda. Koliko bi to posredno utjecalo na živi svijet, teško je u ovom trenutku reći – kaže biolog Goran Šafarek.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak kaže da je tema aktualna, ali da bi o tome trebali govoriti stručnjaci.

>> Prosvjedi: Fracking uzbudio jug Engleske

Komentara 9

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
20:01 10.03.2015.

No fracking way!3

CR
CrniP
19:11 10.03.2015.

Nisam ekološki taliban, ali "fracking" je definitivno prljava rabota za cijediti prirodu. Američki "way of life" u punoj ljepoti bezobraznosti prema Gea-i.

NO
nonasur
09:25 11.03.2015.

Eko reket. Trenutno je u HR problem nezaposlenost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije