Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosi Max!

Pletikosin nasljednik Subašić: Neću jedinicu!

28.05.2014., Austrija, Bad Tatzmannsdorf -  Popodnevni trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci Svjetskog prvenstva 2014 u Brazilu. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
04.08.2014.
u 18:00

Za mene je Pletikosa bog, njegova preporuka Monacu okrenula mi je karijeru. To mu nikada neću zaboraviti – ispričao je Subašić za Max!

Priča nas vraća u siječanj 2012. godine. U Monacu, koji je, takoreći na dnu druge francuske lige, tražio povratak na stare staze slave, počela se slagati momčad za prave stvari. Ruski bogataš Dmitrij Ribolovljev nije štedio novca, svom direktoru Jevgeniju Smaljencovu dao je sve ovlasti.

A taj je prije dolaska u Monaco bio sportski direktor Spartaka iz Moskve i u glavni grad Rusije doveo je Stipu Pletikosu.

– On je pravi vratar za nas – poručio je Smaljencov gazdi i krenuo u potragu za Pletikosom.

No, Pletikosa se zahvalio, nije želio izigrati povjerenje Rostova, nije mu se vjerojatno ni išlo u drugu ligu.

– Hvala na pozivu, ali ne mogu. No, uzmite Danijela Subašića, zajedno je sa mnom u reprezentaciji, jamčim za njega. To je pravi vratar – predložio je Pletikosa sportskom direktoru Monaca.

Nije dugo trebalo, Subašić je u roku od sedam dana postao vratar Monaca. Unatoč tomu što mu je za šest mjeseci trebao isteći ugovor s Hajdukom i mogao je u Monaco bez odštete, posao u vrijednosti od milijun eura je odrađen. I tu je krenula Subašićeva čarolija. U Kneževini je po hitrom postupku zauzeo jedinicu, Monaco se u dvije i pol godine vinuo do viceprvaka Francuske.

– Uživam braniti u Monacu, veselim se svakoj utakmici. Za mene je Pletikosa bog, ta njegova preporuka okrenula mi je karijeru. To mu nikada neću zaboraviti – pričao nam je Subašić.

Vladar M. Carla

Dosta dugo vrtjela se priča da je Subašić privremeno rješenje. Da je svlačionici u kojoj je Falcao, jedan od najboljih svjetskih igrača, potreban i vratar svjetskog renomea. Valdes je već potpisao predugovor pa nije prošao liječnički pregled, spominjali su se Casillas, Cech, na posudbu je stigao Romero, prvi vratar Argentine.

– Ne opterećujem se što piše i tko sve dolazi. Moje je raditi, trenirati i biti što bolji – stalno je govorio Subašić.

I tako je i bilo, Romero, jedan od junaka netom završenog Svjetskog prvenstva, gledao ga je s klupe, zagrijavao prije utakmica, a velikani poput Valdesa i Casillasa nisu ni stigli do Monte Carla. Ondje vlada Subašić.

A sada za njega kreće nova epizoda u karijeri. Njegov stariji brat ili nogometni otac Pletikosa reprezentaciji je rekao zbogom nakon 114 utakmica, a njegovu poziciju zauzet će Subašić.

– Nikada neću nositi broj jedan. Ovih pet godina u reprezentaciji imam broj 23, tako će i ostati – rekao je Subašić.

Izbornik Niko Kovač biranim riječima oprostio se od Pletikose, ali poručio je da je miran. Jer, tu je Subašić. Godinama se činilo da će nastati panika kada se Pletikosa, konstanta na vratima od 2000., oprosti, ali prikazane partije Zadranina u dresu Monaca bitno su promijenile priču. I Pletikosi se bilo lakše oprostiti, Kovač nije u panici, a nacija je mirna. Hrvatska će s novim vratarom tražiti novi put, novo veliko natjecanje. Za mjesec dana počinu kvalifikacije za prvenstvo Europe u Francuskoj, ondje gdje Subašić oduševljava. Protiv Malte na vratima će biti broj 23.

"Pogodio je pauka u jaja"

– Reprezentacija? Ma, nema nikakvog opterećenja, nikada kroz reprezentaciju nisam tražio afirmaciju. Bit ću ponosan na vratima, ništa ne može zamijeniti onaj osjećaj kada slušaš himnu. Za mene nema opterećenja, uvijek je isto, važno je zdravlje i kvalitetan rad. Kada se pošteno odnosiš prema poslu, onda ti se sve vrati – govori Subašić.

Njemu se vratilo. Uz zdravlje i pošten rad, imao je i strpljenja. Prije nešto manje od pet godina, 14. studenog protiv Lihtenštajna u Vinkovcima debitirao je na vratima Hrvatske. Otada je sakupio tek šest nastupa, sve u prijateljskim utakmicama. Pletikosa je vladao, a Subašić, koji će 27. listopada proslaviti 30. rođendan čekao je svoj trenutak. I dočekao ga je. Sasvim zasluženo. O njegovim vratarskim kvalitetama suvišno je govoriti, sama činjenica da je standardan u drugoplasiranoj francuskoj momčadi govori sama za sebe.

Ali, Subašić, za prijatelje "Suba", ujedno je i duša od čovjeka, uvijek raspoložen, uvijek spreman za šalu, ali i ozbiljan kada je vrijeme za rad. Često je neposredan, u analima je ostala njegova izjava nakon što mu je na vratima Hajduka Pavličić iz Cibalije iz "slobodnjaka" zabio gol u same rašlje.

– Pogodio je pauka u jaja – ispalio je Subašić želeći pojasniti gdje je lopta završila u mreži.

>>I Subašić čestitao svojoj zamjeni, junaku Sergiju Romeru

Komentara 1

ČI
Čika
12:30 06.08.2014.

Dobro je, ako nećeš jedinicu, Vargića na vrata reprezentacije. Ovaj lik se previše nećka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije