Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedna investicija

Pleterničani na Dan grada i sv. Nikole dobili mini hidroelektranu

pleternica,hidroelektrana (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
06.12.2012.
u 16:17

Ova hidroelektrana u našem vlasništvu proizvodit će dovoljno struje za javnu rasvjetu u gradu, ali i 35 manjih naselja koja mu pripadaju, kazao je gradonačelnik Franjo Lucić

Dan grada i blagdan njegova zaštitnika sv. Nikole Pleterničani su obilježili puštanjem u rad mini hidroelektrane izgrađene na Orljavi u samom središtu Pleternice. Riječ je o prvom objektu te vrste u Hrvatskoj vrijednom 5,8 milijuna kuna koje su osigurali Ministarstvo regionalnog razvoja, Fond za energetsku učinkovitost i Grad Pleternica. 

– Ova hidroelektrana u našem vlasništvu proizvodit će dovoljno struje za javnu rasvjetu u gradu, ali i 35 manjih naselja koja mu pripadaju. Budući da ćemo struju prodavati HEP-u po većoj cijeni nego će biti naši troškovi proizvodnje, nama će u proračunu ostati znatna sredstva koja ćemo moći uložiti u druge projekte. Za jedan mali grad kao što je Pleternica to je iznimno bitno jer naš izvorni proračun iznosi svega 5,5 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Franjo Lucić. Obnovljivi izvori energije, dodao je, trajno su opredjeljenje Pleternice pa se doskora na svim većim objektima planiraju postaviti solarni kolektori. 

– Na našem području postoji još nekoliko lokacija gdje bi se mogle izgraditi mini hidroelektrane i Grad Pleternica je zainteresiran za to, ali je žalosno da smo zbog sporosti administracije za vrijeme i bivše i sadašnje vlade dokumentaciju pripremali pet godina – rekao je gradonačelnik Lucić. Govoreći na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, on je istaknuo kako se u Pleternici, usprkos malom proračunu, radi na nekoliko velikih projekata ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna za koje su sredstva osigurana iz EU i javnih poduzeća te državnog proračuna. 

Prvi od njih, poduzetnički centar s inkubatorom, vrijedan 7,5 milijuna kuna, bit će otvoren do kraja godine. Kolektivne nagrade u povodu Dana grada dobili su satnija Zbora narodne garde, DVD Pleternica, DVD Bučje i Lovačko društvo iz Buka, dok su godišnje nagrade pripale Josipu Hurtišu, Vladimiru Štibriću, Andreju Pejiću i Ivanu Jurkoviću.

>>Predstavljanjem starih običaja obilježava se Dan grada Pleternice

 

Komentara 2

JA
james49
18:02 06.12.2012.

Bravo!

ŽA
žacanko
21:00 06.12.2012.

Utrošeno je 6 mil kn u jednu malu kućicu sa dva mala stroja .Kada će se ta sredstva vratiti Pleterničanima ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije