Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pleterničani na Dan grada i sv. Nikole dobili mini hidroelektranu

Ova hidroelektrana u našem vlasništvu proizvodit će dovoljno struje za javnu rasvjetu u gradu, ali i 35 manjih naselja koja mu pripadaju, kazao je gradonačelnik Franjo Lucić
06. prosinca 2012. u 16:17 2 komentara 42 prikaza
pleternica,hidroelektrana (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dan grada i blagdan njegova zaštitnika sv. Nikole Pleterničani su obilježili puštanjem u rad mini hidroelektrane izgrađene na Orljavi u samom središtu Pleternice. Riječ je o prvom objektu te vrste u Hrvatskoj vrijednom 5,8 milijuna kuna koje su osigurali Ministarstvo regionalnog razvoja, Fond za energetsku učinkovitost i Grad Pleternica. 

– Ova hidroelektrana u našem vlasništvu proizvodit će dovoljno struje za javnu rasvjetu u gradu, ali i 35 manjih naselja koja mu pripadaju. Budući da ćemo struju prodavati HEP-u po većoj cijeni nego će biti naši troškovi proizvodnje, nama će u proračunu ostati znatna sredstva koja ćemo moći uložiti u druge projekte. Za jedan mali grad kao što je Pleternica to je iznimno bitno jer naš izvorni proračun iznosi svega 5,5 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Franjo Lucić. Obnovljivi izvori energije, dodao je, trajno su opredjeljenje Pleternice pa se doskora na svim većim objektima planiraju postaviti solarni kolektori. 

– Na našem području postoji još nekoliko lokacija gdje bi se mogle izgraditi mini hidroelektrane i Grad Pleternica je zainteresiran za to, ali je žalosno da smo zbog sporosti administracije za vrijeme i bivše i sadašnje vlade dokumentaciju pripremali pet godina – rekao je gradonačelnik Lucić. Govoreći na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, on je istaknuo kako se u Pleternici, usprkos malom proračunu, radi na nekoliko velikih projekata ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna za koje su sredstva osigurana iz EU i javnih poduzeća te državnog proračuna. 

Prvi od njih, poduzetnički centar s inkubatorom, vrijedan 7,5 milijuna kuna, bit će otvoren do kraja godine. Kolektivne nagrade u povodu Dana grada dobili su satnija Zbora narodne garde, DVD Pleternica, DVD Bučje i Lovačko društvo iz Buka, dok su godišnje nagrade pripale Josipu Hurtišu, Vladimiru Štibriću, Andreju Pejiću i Ivanu Jurkoviću.

>>Predstavljanjem starih običaja obilježava se Dan grada Pleternice

 

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • žacanko:

    Utrošeno je 6 mil kn u jednu malu kućicu sa dva mala stroja .Kada će se ta sredstva vratiti Pleterničanima ?