Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suveniri su podsjetn

Plete mreže, čuva tradiciju i priprema se za Europsku uniju

\'MIJO1_ZE1_SIS_280111\'
Željko Gašaprović/VLM
03.02.2011.
u 17:27

Ovaj Novljanin godinama već plete mreže i radi replike originalnog ribarskog pribora za lovljenje riba, sak, sačme, vršku, šajtar

Novljanin Mijo Vojković bavi se rijetkim zanatom - izradom ribarskih alata i suvenira karakterističnih za život u Posavini. Plete mreže i radi replike originalnog ribarskog pribora za lovljenje riba, sak, sačme, vršku, šajtar. Rođen je u naselju Puska u jasenovačkoj Posavini pokraj rijeke Save. Posavci su oduvijek bili poznati kao vješti ribolovci, pa je tako i Mijo dvadesetak godina lovio ribu. Za taj je lov trebao pribor i sami su ga izrađivali.

Radi iz čiste ljubavi

– Sve o ribarenju na Savi naučio sam od svog djeda i oca, koji su se time bavili, kao i izradom ribarskih alata. Plesti mreže naučio sam još kao mladić prije puno godina. Sada sam spojio znanje ribara i umijeće pletenja mreža kako bih u sklopu svog tradicijskog obrta radio suvenire – rekao je Mijo. Tim se poslom, pored mehaničarskih usluga, popravaka vrtnih strojeva, Mijo bavi iz čiste ljubavi. Kaže, sve s ciljem da bi sačuvao od propadanja i zaborava tradicijske običaje koje su mještani naselja u Posavini godinama čuvali. Svoje suvenire najčešće pokazuje na obrtničkim sajmovima i drugim izložbama u Hrvatskoj i njegov je štand uvijek zamijećen.

– Znate, puno se toga promijenilo, pa se danas samo malobrojni bave starim načinom lova ribe, pa su ovi suveniri koje radim podsjetnik na ta stara vremena. I ribe ima sve manje u Savi, a mreže i neki od pribora više se ne smiju niti koristiti – dodaje Mijo.

Priča kako je jednom za potrebe prezentacije rada ribarskih alata koristio pribor koji se nije svidio lokalnom ribočuvaru. Izbjegao je bio tada plaćanje kazne radi nedopuštene radnje tek na intervenciju i uvjeravanje organizatora prezentacije da se ne radi o krivolovu.

Ima i web stranicu

Zapamtio je to dobro Mijo, pa je za snimanje koje počinje ovih dana, za edukacijsko prezentacijski CD o svojim suvenirima, tražio i dopuštenje ribolovnog društva koje upravlja vodama na tom području. Vjeruje Mijo da će plesti mreže i kada se uđe u Europsku uniju, pa se dobro priprema. Do sada je tako tiskao brošuru na čak tri europska jezika, izradio vlastitu web stranicu, jer kaže, "sve to bi moglo pokazati drugima našu tradiciju i život."

Mijo Vojković
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije