Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Plenkovićev politički atentat na Kolindu

Onaj koji je potegao temu ratne odštete kako bi za sebe ostvario trenutnu političku korist, čitavu će ispregovaranu svotu potrošiti na Pupovčeve tri ruke
17. veljače 2018. u 08:15 70 komentara 8171 prikaza
Izjave za medije nakon sastanka predsjednice Grabar-Kitarović s kolegom Vučićem
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na Tuđmana je sletio Vučić. Možda u tome treba tražiti razlog zašto je u Zagrebu nakon jedne umjerene zime pao tako snažan snijeg. Iako snijeg svojom bjelinom sve prekriva, ovoga puta je poslužio kako bi na njemu mnogi ostavili svoje tragove.

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić u HGK NINO RASPUDIĆ Predsjedničina bajka o Vučiću

Umjesto jedinstvene prilike da se vuku naplati sve ono što nam je nažao učinio, mi smo dobili tor pun posvađanih ovaca, a sve poradi sujete onog koji nas tako sigurno vodi. Iako je o pozivu sve znao, on nije mogao odoljeti prilici u kojoj će macanizirati vlastiti politički rejting i tako uzvratiti predsjednici za njezine opravdane opaske o iseljavanju i muci ovršenih. Tako smo bili suočeni sa situacijom u kojoj onaj koji je već duže vrijeme zna za ovaj poziv, uključuje se u njegovo javno miniranje, tako se svjesno zabija autogolove vlastitoj državi.

Odmah po najavi posjete premijer Plenković je izašao s tezom kako će on od Srbije tražiti ratnu odštetu, iako ta tema uopće nije bila dogovorena, niti pažljivo pripremljena. Kao da se radilo o klasičnom duplom pasu s Vučićevim ministrom Vulinom, inače poznatijim kao “tetkino zlato”. On iz Beograda odašilje otrovne strelice kako bi u Zagrebu potakao prosvjede i tako dirigirao hrvatskom desnicom, prizivajući scene koje bi od Vučića napravilo žrtvu, a Hrvatsku prikazalo kao zemlju zaglavljenu u prošlosti.

Do sada smo kad god je nekome zatrebala potvrda teze o “ustašizaciji Hrvatske” na sceni imali dežurne “ustaše”. Kad god je ljevici trebao neki ustaša na sceni se pojavljivao Keleminec, ali ovoga puta je drugačije.

Nakon predsjedničine izjave o tome kako joj politiku neće voditi marginalci, misleći na ove dežurne ustaše, gle čuda, u tome se pronašao Đakić, da bi odmah potom jedan desni portal hitno izvijestio kako je predsjednica, spomenuvši “pojedince s ruba političkog spektra”, time uvrijedila branitelje koji su prosvjedovali – iako je njezin savjetnik upravo došao iz tih krugova i u sklopu pripreme za Vučićev posjet komunicirao o tome s 25 braniteljskih udruga. Dakle, imamo situaciju u kojoj Vulin priželjkuje prosvjede, a na Vulinov poziv odgovara HDZ-ov hvidraš Đakić, napad prenosi jedan desni medij, pa lijevi mediji konačno imaju priliku naslađivati se u situaciji u kojoj desni napadaju svoju Kolindu. U nastavku imamo priliku gledati napade u kojima Glavašević i Bujanec zagrljeni u duetu pjevaju onu “vukovi se kriju i piju ti vodu”.

Jasno je da se ovdje radi o pokušaju da se jedan važan službeni susret na državnoj razini, koji je iniciran da bi se riješili ne samo mučni problemi iz prošlosti, već i oni koji nas čekaju u budućnosti. Koliko je u hrvatskom nacionalnom interesu gurati ideološke sporove iz prošlosti u prvi plan u trenutku kada nam iz Europske unije stižu poruke da je priznavanje Kosova glavni uvjet koji stoji pred Srbijom za ulazak u EU, što znači da taj proces neće čekati na nas i ne olakšava naša buduća uvjetovanja? Takvo otezanje u ovom trenutku jedino može biti u interesu Srbije, jer će nam u tom slučaju morati dati manje ustupaka. Zašto bi netko nanosio štetu vlastitoj državi samo zbog sujete i povrijeđenoga ponosa?

Kome ne odgovara rješavanje spornih pitanja između Hrvatske i Srbije? Možda onome koji već dugo parazitira na održavanju sukoba Hrvata i Srba? Nema veće traume za anacionalnu ljevicu nego gledati kako nacionalne države uspješno rješavaju probleme koje njihove nadnacionalne utopije i pristupi nikako nisu mogli riješiti. U tome im pomaže i dio desnice koja od drveta ne vidi šumu i udaranjem po četnicima i ustašama održava jugoslavenski politički privid kao poželjnu alternativu. I za srpsku manjinu u Hrvatskoj ovo je dobra vijest, jer će konačno prestati biti “korisni idiot” ljevice za napad na hrvatsku nacionalnu državu i okrenuti se sebi i rješavanju konkretnih problema kroz institucije hrvatske države.

Dok naši zastupnici udaraju u bubnjeve nacionalnog interesa i ponosa, umjesto sjedenja na “buljama” koje dobro naplaćuju, bilo bi dobro kada bi ponekad uključili i glavu. Ne postaje se Hrvatom, uostalom, u odnosu na Vučića, već unatoč Vučiću. Dok god se određujemo u odnosu na druge ostajemo pod vlašću drugih i samo slabimo vlastitu poziciju, prepuštajući drugima priliku da poantiraju u svoju korist.

Na posljetku, kako vidimo, umjesto političkog atentata, cijeli ovaj igrokaz pretvara se u samoubojstvo iz zasjede. Jer, već sutra, kada se slegne sva ova medijska prašina i buka, onaj koji je potegao temu ratne odštete kako bi za sebe ostvario trenutnu političku korist, čitavu će ispregovaranu svotu potrošiti na Pupovčeve tri ruke.

MILAN IVKOŠIĆ Kolinda Grabar-Kitarović postupila je državnički i patriotski Izjave za medije nakon sastanka predsjednice Grabar-Kitarović s kolegom Vučićem REAKCIJA NA IZJAVE Udovice branitelja pisale predsjednici: 'Svojim istupom duboko ste nas povrijedili' Odjeci posjeta Vučić otišao, ‘hibridni rat’ ostao u Hrvatskoj
Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
 • klasika:

  Istina je da Hrvatska nema uigranu politiku na višoj razini. Naša stara boljka: nesloga. A podrška Predsjednici i Premijeru na svim potezima koji koriste Hrvatskoj. Nije im lako vodit politiku u zemlji u kojoj je aktvna scena: "što gore Hrvatskoj ... prikaži još!j - to bolje". Plus teški susjedi. Dajmo glavnu riječ i svu moć Dobronamjernima. Kao što je g. Ristić.

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Inscinirani provocirani konflikt, i to od strane Beograda u suradnji sa domacom ljevicom (koja agira isto kao beogradska desnica). Nasi specijalni desnicari koji su uvjek tu da potvrde klise o Hrvatima kao nekulturnim Ustasama su po narudzbi isto na mjestu. ... prikaži još! U cjeloj toj prici imamo jos hordu lakovjernih koji olako sve vjeruju sto im "nase" medije probave i prezentiraju. lTo se samo mora gutati i onda pljuvati po predsjednici. U buducnosti ce sigurno biti slicnih scenarija prema drugima sposobnim domoljubima. Plenki je odlicno nasjeo na mamac i pridodao svojim izjavama da opet ispadnemo totalno neozbiljni. Inace pitat cemo ga za godinu dana sta je sa odstetom, ista stvar kao i sa lustracijom, pojela maca.

 • pp:

  Hrvatska prema Srbiji ima zahtjeve glede: 1. Nestalih 2. Povrata ukradenog 3. Ratne odštete 4. Pitanje logora u Srbiji. 5. Granice 6. Hrvata u Vojvodini 7. "Mini Haaga." 8. Povrat imovine. 9. Arhiva. Ako se to ne rješava ovakvi posjeti ... prikaži još!i nemaju smisla. Da nam ovaj smutljivac donosi podatke o 3 nestale osobe. Ma molim vas...