Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE NA ČELO EK

Plenković: Za šefa EK želim Manfreda Webera

Andrej Plenković i Manfred Weber
Foto: Alen Legović
23.10.2018.
u 12:53

Plenkovića “guraju” u Bruxelles i anonimci iz njegove stranke i iz oporbe. Vide ga kao povjerenika europske vlade, predstavnika EU za vanjsku politiku...

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković nema ambicije postati novi šef Europske komisije u novom mandatu koji počinje sljedeće godine. Ne natječe se za nominaciju Europske pučke stranke za kandidata za predsjednika Europske komisije na europskim izborima u svibnju sljedeće godine. Plenkovićeva potpora za tu nominaciju i službeno je otišla Nijemcu Manfredu Weberu.

Svoju je potporu Weberu Plenković izrazio u pismu EPP-u, što su rekli iz te grupacije, ali to nam je potvrdio i sam premijer kazavši da Weber ima više šanse od protukandidata, bivšeg finskog premijera Alexandera Stubba.

Time se zaustavljaju nagađanja koja se cijelo ovo vrijeme povlače o tome da Plenković lobira za nominaciju EPP-a i da se, ako to mjesto nakon izbora pripadne pučanima, što najvjerojatnije i hoće jer riječ je o najjačoj grupaciji, želi vidjeti na mjestu koje sada obnaša Jean-Claude Juncker koji je pak otklonio mogućnost drugog mandata.

Europski će pučani svojeg kandidata, tzv. Spitzenkandidata, birati u Helsinkiju 7. i 8. studenoga, a iz EPP-a su potvrdili da je Weber do sada osigurao potporu sedam od osam europskih čelnika iz redova pučana. Lisabonski ugovor predviđa da predsjednika Komisije predlažu čelnici država članica imajući na umu rezultate izbora. Na prošlim izborima uveden je proces biranja preko glavnih kandidata političkih grupacija, tzv. Spitzenkandidata. Nakon izbora Europsko vijeće, koje predlaže kandidata za šefa EK, dužno je predložiti onoga koji može okupiti većinu u Europskom parlamentu. Međutim, dio članica protivi se automatizmu i želi zadržati pravo Europskog vijeća da može predložiti kandidata i izvan kruga Spitzenkandidata.

Službena pisma podrške Manfredu Weberu kao Spitzenkandidatu stigla su od premijera Hrvatske, Bugarske, Cipra i Irske te od austrijskog kancelara i Nacionalne stranke rumunjskog predsjednika. On je, također, prihvatljiviji mađarskom premijeru Viktoru Orbanu od, kako ga je nazvao, “ljevičarskog i liberalnog” Stubbsa.

Manfred Weber član je bavarske demokršćanske stranke CSU, sestrinske stranke njemačkog CDU-a Angele Merkel i zastupa umjerene konzervativne stavove desnog centra. Njemačka kancelarka podržava Webera, dijelom i zbog smirivanja situacije u Bavarskoj. Weber je trenutačno predsjednik kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, u kojem se nalaze i hrvatske stranke HDZ i HSS. Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu već su podržali Nijemca. Također, Weber je dobar prijatelj s hrvatskim premijerom Plenkovićem.

Hrvatskog premijera “guraju” u Bruxelles i anonimni izvori iz redova njegove stranke, ali i opozicije. Uz mjesto šefa Europske komisije spominje se i mogućnost da karijeru nastavi na nekom od drugih mjesta sljedeće “europske Vlade”, kao povjerenik ili pak, što bi bilo više u skladu s političkim profilom, na funkciji visokog predstavnika EU za vanjsku politiku koju sada obnaša Talijanka Federica Mogherini. No i tu postoji kvaka – Mogherini je iz grupacije socijalista. Lako se može dogoditi da to mjesto i u novom sazivu Europskog parlamenta opet bude ponuđeno toj političkoj grupaciji.

O šansama Andreja Plenkovića u europskoj politici pozitivno su se izjasnili mnogi strani analitičari i poznavatelji situacije, a o njegovim vezama govori i činjenica što je uspio promijeniti stav Komisije vezano za arbitražu Hrvatske i Slovenije te je pridobiti da prihvati hrvatski stav o granici kao bilateralnom problemu. Na sva nagađanja o europskoj karijeri koja bi trebala otpočeti nakon svibanjskih izbora Plenković je dosad odgovarao po istom modelu.

– Moj je posao biti predsjednik hrvatske Vlade i rješavati probleme hrvatskog društva – glasio je njegov odgovor.

Branitelj europskog projekta

Postane li 46-godišnji Manfred Weber novi šef EK, bit će najmlađa osoba dosad na toj dužnosti, ali i političar koji, za razliku od dosadašnjih šefova EK, nije imao iskustvo vođenja države. No njemačka kancelarka Angela Merkel, govori se u kuloarima, već neko vrijeme lobira da na čelo EK dođe Nijemac, što i nije uvijek bilo dočekano sa simpatijama. Naime, nepisano je pravilo da EK vodi predstavnik neke manje ili manje moćne države. No ovoga puta to bi se moglo promijeniti. Weber dolazi iz bavarske demokršćanske stranke CSU, sestrinske stranke njemačkog CDU-a, i poznavatelji ga opisuju kao umjerenog i modernog konzervativca desnog centra. Eurofil je i branitelj europskog projekta, ali s prilično oštrim stavom kad je riječ o migracijama.

– Sebe vidim kao predstavnika naroda u periodu u kojem narod sve više gubi povjerenje u europske institucije – izjavio je Weber.

Po završetku fakulteta osnovao je svoje konzultantsko društvo, a s 29 godina postao najmlađim zastupnikom u bavarskom parlamentu. Kad je premijer Andrej Plenković prvi put od preuzimanja dužnosti stigao na sastanak europskih pučana, Weber mu je čestitao riječima da je hrvatski premijer pobjedom pokazao da se nacionalni izbori mogu dobiti i proeuropskom kampanjom.

 

Komentara 22

Avatar Urbani
Urbani
14:16 23.10.2018.

Dobar kandidat!! Upravo isticu mandati 5 ili 6 vrhovnih EU sudaca , narodnjaci marsiraju nakon US Soros gubi i EU "pravosudje.

LP
luka.profaca
15:26 23.10.2018.

Odličan izbor Plenkovića i nadajmo se da će Weber pobijediti. Imao je odličan govor nedavno u Zagrebu, za Europu i za Hrvatsku je to najbolji izbor!

PA
PavasTea
15:31 23.10.2018.

europski socijal-demokrati su u banani baš kao i hrvatski, nitko ne spominje njihovog kandidata nego unutarstranački izbor EPP-a koji će sigurno biti kasniji predsjednik EK. nadam se weber

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije