Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆI OD OČEKIVANOG

Plenković: Za 2021. godinu očekujemo dvoznamenkasti gospodarski rast

Zagreb: Održana 94. sjednica Vlade
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.01.2022.
u 14:21

Prema njegovim riječima ti pokazatelji ukazuju na to da je rast u prošloj godini zapravo bio dvoznamenkast

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao ju u srijedu na početku Vladine sjednice kako Vlada za cijelu 2021. godinu očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast, što je optimističnije od zadnje Vladine prognoze rasta BDP-a od devet posto.

Zadnja Vladina službena projekcija rasta BDP-a u 2021. je devet posto, no zadnji raspoloživi pokazatelji ukazuju na to da možemo biti optimističniji, rekao je premijer.

Prema njegovim riječima ti pokazatelji ukazuju na to da je rast u prošloj godini zapravo bio dvoznamenkast.

Naveo je pritom da je vrijednost fiskaliziranih računa lani bila za 4,7 posto veća nego u 2019. godine, pri čemu je kod djelatnosti koje najviše sudjeluju u fiskalizaciji - trgovini na malo - veća za 8,7 posto, a u turizmu je na 90,6 posto rekordne 2019. godine.

S obzirom na bolje ostvarenje prihoda proračuna i činjenicu da rashodovna strana proračuna nije "probijena", premijer očekuje da će i deficit će biti manji od planiranog - ispod četiri posto BDP‑a.

Očekuje i da će javni dug biti smanjen za oko četiri postotna boda na 83 posto BDP‑a.

Povoljni pokazatelji po Plenkovićevim riječima rezultat su Vladine politike očuvanja radnih mjesta, dobre pripreme turističke sezone te agilnosti gospodarstva i građana.

>> VIDEO Rekordan broj novozaraženih u Hrvatskoj! Beroš: Imamo 8587 novih slučajeva

Komentara 2

ST
stefj
15:16 05.01.2022.

Može rast biti i peteroznamenkast, ali neće pomoći kada uvijek rashodi države rastu više. Uvijek... Pogledajte, daleko smo po BDP-u od 2008. godine, a rashodi proračuna su više nego dvostruki, naravno da su onda veći porezi, puno viši troškovi poslovanja itd. Nevjerojatno je ta moć uhljeba da isisaju svaku kunu i više od toga, ta moć da nas drže na dnu EU-a i ubiju svaku nadu... Sada se nude nekakvi novci da se ljudi vrate, nema više tko puniti proračun. No, tko će se vratiti? Zašto? Za 20.000 €?... I opet, ti novci koji služe za pokretanje posla završe odmah nazad u državnoj blagajni kroz razna, davanja i poreze. To liči na bacanje udice da se netko ulovi i onda je gotov...

ST
sttipe
14:44 05.01.2022.

Da, očekujemo 10% veće plaće uz 40% veće cijene. I 30% veći državni aparat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije