Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja

Plenković: Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti

Vukovar: Premijer Andrej Plenković na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara dao je izjavu za medije
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
18.11.2022.
u 10:40

Drago mi je samo danas ovdje zajedno s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva i svima koji su došli odati počast gradu Vukovaru, rekao je premijer

Vukovar se danas prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu. Premijer Andrej Plenković prije početka programa u krugu vukovarske bolnice dao je izjavu za medije. 

"Drago mi je samo danas ovdje zajedno s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva i svima koji su došli odati počast gradu Vukovaru. Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti. Ovo je prva godina, a da s nama nije Vesna Bosanac, po kojoj je ulica dobila ime, a isto tako i vukovarska bolnica, memorijalna bolnica dobila je ime Juraja Njavre. Njihova imena ali i imena brojnih hrvatskih branitelja  i svih žrtava vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine i zato smo im zahvalni i zato ćemo ovdje u bolnici, u Koloni, ma vukovarskom groblju i na Ovčari odati počast onima koji su za Hrvatsku dali živote", kazao je.

Naglasio je Plenković da hrvatska Vlada radi na pronalasku nestalih. 

Plenković je komentirao okretanje leđa građana Škabrnje izaslanstvu u kojemu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. "Politika pomirbe i suživota jedina je politika za budućnost. U Škabrnji su počinjeni strašni zločini, razumijemo stav žrtava. Smatram da je dobro da je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga došla i odala počast", kazao je Plenković.

Što se tiče bacanja vijenaca u Dunav, Plenković je kazao da je bitno da predstavnici Srba u Hrvatskoj iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara. "To što oni izražavaju poštovanje prema Srbima koji su poginuli, mi poštujemo", kazao je premijer odgovarajući na pitanje novinare je li prikladno da Milorad Pupovac (SDSS) 17. studenoga baca vijenac u Dunav u spomen i na srpske i na hrvatske žrtve.

Nije želio komentirati izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da je potez Milorada Pupovca provokacija. "Ne znam što je rekao Penava", dodao je. Plenković je naglasio kako je Vlada u Vukovar uložila više nego i u jedan drugi grad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije