Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA SUTRA U SABORU

Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: 'Ne vidim nikakvu političku logiku onih koji su protiv toga'

Premijer Plenković u Petrinji obišao kuću u izgradnji te uručio niz ugovora i sporazuma
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
29.11.2022.
u 12:30

Nakon posjeta obitelji Kezić, premijer Plenković je obišao i Veteranski centar u Petrinji koji je uređen rekonstrukcijom bivše vojarne u Mažuranićevoj ulici. Plenković je posjetio i vojarnu "Pukovnika Predraga Matanovića" gdje je održao radni sastanak s članovima Vlade o tijeku obnove u županiji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u radnoj posjeti Petrinji i Sisku, a najveću pozornost posvetio je dinamici obnove područja stradalog od katastrofalnog potresa prije gotovo od dvije godine te je u Petrinji najprije obišao obiteljsku kuću u izgradnji.  Nakon posjeta obitelji Kezić, premijer Plenković je obišao i Veteranski centar u Petrinji koji je uređen rekonstrukcijom bivše vojarne u Mažuranićevoj ulici. Plenković je posjetio i vojarnu "Pukovnika Predraga Matanovića" gdje je održao radni sastanak s članovima Vlade o tijeku obnove u županiji. 

- Došli smo ohrabriti sve aktere koji su uključeni u proces obnove i da se dinamika procesa još više ubrza - rekao je Plenković na početku.

- Posjetili smo gradilište više stambenih zgrada, vidjeli ste osam zgrada sa 128 stanova koje će biti gotove najvjerojatnije do ljeta - rekao je dodajući kako će se tu useliti stradalnici od potresa.

Plenković je naglasio investicije svih mogućih resora u prošlom periodu.

- Od hrane, naknada, plaćanja cijena energenata, subvencioniranja, praktički besplatnog prijevoza, dosadašnja ukupna investicija je milijardu i 870 milijuna kuna. S tim stvarno možemo biti zadovoljni kao Vlada, stali smo 100 posto iza onih koji su ostali unesrećeni posljedicama potresa - rekao je Plenković.

- Otići ćemo u Sisak susresti se s biskupom Košićem i vidjeti napredak na katedrali, posjetit ćemo i srednju školu - rekao je Plenković dodajući i da će otići pogledati radove na autocesti - kazao je.

- Dodijelili smo 29 ugovora vrijednih 90 milijuna kuna - rekao je Plenković.

Govoreći o dinamici obnove, rekao je kako ima stvari koje su pozitivne i da dio ljudi živi normalno kao i prije potresa. Rekao je da se dodatno radi na ubrzanju konstrukcijske obnove i na izgradnju zamjenskih kuća. - Poruka ohrabrenja svima koji su angažirani, država će napraviti ono što je obećala i što je naša dužnost - rekao je premijer dodajući kako se čini da će se sredstva iz Fonda solidarnosti zasigurno iskoristiti na vrijeme.  

Ministra Paladinu su pitali koji je realan rok za obnovu na ovom području.

Foto: Danijel Prerad

- Četiri godine koje sam čuo, mislim da su realne. Dvije godine nisu realan rok - rekao je ministar Paladina.

- Obnovljeno je deset obiteljskih kuća konstrukcijski i dvije višestambene zgrade - rekao je Paladina odgovarajući na pitanje o obnovi u Zagrebu.

- U konačnici jako često jedini dio posla koji na sebe preuzmu suvlasnici je pronalazak izvođača, a sav ostatak posla odradi ministarstvo ili provedbeno tijelo - rekao je dodajući da su značajno ubrzali obradu zahtjeva.

Na pitanje bi li se osjećao siguran u centru Petrinje, Paladina je rekao kako bi se osjećao kao svaki drugi gračanin.

- Naravno da moramo te skele što prije ukloniti i te objekte obnoviti - rekao je Paladina.

Pitanje o obuci vojnika

Na pitanje hoće li imati dovoljno ruku u Saboru za obuku ukrajinskih vojnika Plenković je rekao kako zna da će parlamentarna većina biti za obuku, a da 'oporba donese svoje odluke'.

- Glavni stožer oružanih snaga sugerirao je tri razine sudjelovanja. To je zapovjedna struktura misije, da naši časnici i vojnici odu u Poljsku i Njemačku i spremnost da se u Hrvatskoj prihvati do 100 ukrajinskih vojnika i da se provede ta obuka. Ne vidim nikakvu političku logiku onih koji su protiv toga - rekao je Plenković.

- Rasprava će biti sutra, dobit će od ministra sve dodatne informacije i onda će odlučiti što žele. Nama je to win-win situacija - rekao je.

Plenković je komentirao i najavljena poskupljenja u Zagrebu. Rekao je kako je Vlada zamrznula cijene plina i struje i kako to vrijedi za sve. Rekao je kako je politika Vlade da 'ovu krizu naši sugrađani i naše gospodarstvo prođu sa što manje udara na njihov standard'.

- Ovo što čine lokalni čelnici, to oni moraju objasniti - rekao je Plenković.

Komentara 15

DU
Deleted user
16:02 29.11.2022.

A sad pogledajmo malo lajkanje komentara. Na prvom mjestu 2:1. Oni komentari koji imaju najviše podrške (14 i više) su pri dnu jer imaju jednoga koji se trudi da nepoželjni komentari budu u minusu. Providno i prizemno.

DO
doktorica
19:26 29.11.2022.

upravo i je problem što ne vidi

AC
acer7
14:43 29.11.2022.

Idi ti prvo u vojsku a onda nas ostale ugrožavaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije