Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA

Plenković u Baćinu: Ovdje je počinjen jedan od većih zločina, istaknuli smo ga u tužbi za genocid

Foto: Slavko MidzorPIXSELL
1/7
21.10.2020.
u 14:58

„Te presude su važne kako ne bi bilo dilema o tome što se ovdje dogodilo i tko je kriv za ove zločine"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je, kao prvi predsjednik Vlade ikada, sudjelovao na komemoraciji za civilne žrtve u Baćinu pokraj Hrvatske Dubice gdje su pripadnici srpske paravojske 21. listopada 1991. ubili 56 hrvatskih civila. U Baćinu je 1997. godine otkrivena najveća masovna grobnica u Hrvatskoj, nakon Ovčare, a ukupno je na području Hrvatske Dubice u Domovinskom ratu ubijeno 137 civila i vojnika, od kojih se za 24 civila i dalje traga.

Dan prije strijeljanja civila na tzv. Skelištu u Baćinu u mjesne domove u H. Dubici i Cerovljanima zatvoreno je preostalih 120 civila, Hrvata ostalih na okupiranom području Hrvatske Dubice. Neki su imali sreće te su pušteni tijekom noći, dok je njih, pretpostavlja se, 70-ak prevezeno na ovu lokaciju. Strijeljali su ih pripadnici policijskih postrojbi SAO Krajine, pod rukovodstvom zapovjednika Steve Borojevića. Ekshumirano ih je 56, a za neke se vjeruje da su nestali u rijeci Uni. Svi su bili civili, više od polovice su bile žene, a velika većina je bila starija od 60 godina.

U svom govoru je general pukovnik u mirovini Marijan Mareković, kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, rekao kako je „125 godina zatvora izrečeno počiniteljima i nalogodavcima ovog zločina, no kako je to slaba zadovoljština svima kad znamo da su oni nedostupni hrvatskom pravosuđu i na slobodi“.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo u govoru kako je ovaj pokolj jedan od većih zločina predstavljenih u Tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid.

„Za taj i druge slične zločine je neupitna odgovornost agresorske JNA, srpskih pobunjenika i paravojnih postrojbi samoproglašene SAO Krajine.“ – dodao je Plenković istaknuvši da su na 125 godina zatvora u odsutnosti osuđena sedmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i ondašnje paravlasti. Baćin se spominje i u optužnici protiv Slobodana Miloševića, koji je umro prije izricanja presude, te Mile Martića, osuđenog na 35 godina zatvora.

1/7

„Te presude su važne kako ne bi bilo dilema o tome što se ovdje dogodilo i tko je kriv za ove zločine. Naša je dužnost da nastavimo s procesuiranjem svih ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja”, poručio je Plenković istaknuvši kako je odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila ispit savjesti za svakoga od nas.

Počast civilima iz Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana ubijenih prije 29 godina u pounjskom Baćinu uz obitelji i rodbinu žrtava odao je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Celjak te predstavnici Sisačko-moslavačke županije, općine Hrvatska Dubica te brojnih braniteljskih udruga i drugih institucija.

Komentara 10

MA
manipulacija
15:48 21.10.2020.

Ne ponovilo se i ne zaboravilo se!

Avatar Ćelavac
Ćelavac
15:51 21.10.2020.

zlocini se napokon procesuiraju i odgovorni uhicuju

JU
Judita
15:50 21.10.2020.

Prvi premijer koji ne zaboravlja ovakva mjesta i hvala mu na dolasku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije