Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Zagrebu

Plenković se sastao s Čovićem: O reviziji presude ćemo odlučiti nakon dogovora s petorkom

Andrej Plenković, Dragan Čović
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/5
Autori: Hina, Vecernji list
01.12.2017.
u 22:18

Dragan Čović kazao je kako je najvažnije Hrvatima u BiH poslati poruku ohrabrenja

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u petak da idući tjedan odlazi u Mostar, u misiju smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.

- Dogovorili smo da početkom idućeg tjedna dođemo u Mostar, sastanemo se s vodstvom Hrvata i braniteljima i uputimo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske - rekao je Plenković na konferenciji za novinare s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem.

Ponovio je da je nezadovoljan dijelovima presude koji se "odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje govore o ulozi tadašnjeg hrvatskog vrha".

- Razmotrili smo i mogućnosti koje se tiču na eventualno pravno osporavanje putem revizije, ali to prije svega mora biti u dogovoru s petorkom - rekao je Plenković.

Osim njegova odlaska u Mostar, Plenković je najavio i da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iduće srijede biti u New Yorku na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj završetku rada Haškog suda i tamo "jasno artikulirati stajališta Hrvatske o presudi".

Čović je istaknuo da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Den Haagu događalo ovih dana.

- Želimo stati iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH - izjavio je Čović, predsjedavajući predsjedništva BiH.

Rekao je da će vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata "znati odgovoriti političkim sredstvima na ta iskušenja" te tražiti rješenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda.

- Pozivam naše partnere i Bošnjake i Srbe da zajedno odradimo te procese...kako bi što prije normalizirali odnose u BiH. Osobito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda i politika jer se ova presuda prvenstveno odnosila na to vrijeme 1993. između Hrvata i Bošnjaka - rekao je Čović.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je sudjelovalo i tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Dan u kojem je sud završio 24-godišnje postojanje zasjenjen je činom jednog od osuđenih, Slobodana Praljka koji je iskoristio propuste osiguranja i u sudnici popio otrov pošto su mu suci potvrdili kaznu od 20 godina zatvora.

Umro je nekoliko sati poslije u bolnici u Den Haagu, a preliminarni rezultati obdukcije pokazali su da se otrovao kalij-cijanidom, izvijestilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Komentara 47

RI
rikavac
22:14 01.12.2017.

nemoj samo ti Covicu slat poruku ohrabrenja Hrvatima u Bosni majku ti jebo lopovsku gnjido komunisticka. Evo podatak Covicu znas ti to od Daytona 22 godine bilo je 109 izmjena zakona u svim drzavnim vlastima u Bosni i svi su na stetu Hrvatskog naroda. Ni ti ni prije tebe niko ama bas niko nije se usprotivio. Zaboli tebe za Hrvate dok god mozes milione zaradjivat na ovcama koji glasaju. Mrssss

Avatar mama mia
mama mia
10:31 02.12.2017.

Pozovite revala u Mostar nek' im on zareve kako bi narod ponovno pao u trans ili neku vrstu sinkope on im je kao melem na laži

BR
branka1958
21:34 01.12.2017.

Vise brine o Bosni nego o nama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije