Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Rasprava o europskom proračunu vjerojatno će se održati tijekom hrvatskog predsjedanja

Plenković je istaknuo kako je važno da se taj politički dogovor ne postigne prekasno jer onda kasne i programi i isplate, pa države imaju problema u provedbi svojih programa.
10. rujna 2019. u 11:38 5 komentara 157 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Izgledno je da će se pregovori o novom proračunu Europske unije zbog brexita prenijeti na hrvatsko predsjedanje, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković nakon radnog sastanka s veleposlanicima zemalja EU-a u Zagrebu. 

Dubravka Šuica i Andrej Plenković još se ne zna hrvatski resor Trinaest žena i 14 muškaraca u novoj europskoj vladi

"Vrlo je vjerojatno da će se sastanak Europskog vijeća u listopadu, koji je trebao biti posvećen višegodišnjem financijskom okviru (VFO), ipak dominantno pretvoriti o raspravu o brexitu", kazao je Plenković nakon susreta s veleposlanicima u zagrebačkom hotelu Esplanade. 

"Zbog toga je izgledno da će se ti pregovori prenijeti na naše predsjedništvo, a mi ćemo dati sve od sebe da se oni dovrše za vrijeme hrvatskog predsjedanja", dodao je premijer, istaknuvši kako će Finska, koja trenutno predsjeda EU-om, pokušati dovršiti pregovore o VFO-u u prosincu, no i da Helsinki smatra da je malo vjerojatno da će se do tada postići dogovor. 

VFO je dugoročni proračun Europske unije kojim se osigurava da se sredstvima Unije raspolaže na uredan način i u granicama njezinih vlastitih sredstava. Njime se utvrđuju odredbe s kojima u skladu mora biti godišnji proračun EU-a, stoji na stranicama Europskog parlamenta. 

Plenković je istaknuo kako je važno da se taj politički dogovor ne postigne prekasno jer onda kasne i programi i isplate, pa države imaju problema u provedbi svojih programa. 

Boris Johnson Odbili Johnsona Britanski parlament ponovo odbio prijevremene izbore

Premijer ne odbacuje da će brexit stvarati probleme i za vrijeme hrvatskog predsjedništva. Istaknuo je kako je riječ o "gotovo grotesknoj situaciji", pa ponovio da je izlazak Velike Britanije iz EU-a posljedica "ogromne greške tadašnjeg premijera Davida Camerona" koji je sazvao "potpuno nepotreban referendum", a da su političari poput Nigela Faragea doveli milijune Britanaca u zabludu. 

Na susretu s veleposlanicima se između ostalog razgovaralo i o organizaciji sastanka na vrhu između članica EU-a i država jugoistoka Europe koji će se održati u svibnju u Zagrebu. 

"Naša ambicija je da taj sastanak bude referentan, da napravimo svojevrsni plan rada idućih nekoliko godina", rekao je Plenković. 

"Velika su očekivanja od država jugoistoka, a puno je rezervi u starim članicama EU-a, pa moramo naći neku ravnotežu koja je realistična, a ne da sporost izaziva frustraciju u državama našeg susjedstva, a brzina strah na zapadu", zaključio je premijer. 

Davor Bernardić Bernardić: Plenkovićeva Vlada ostat će upamćena isključivo po korupciji

Hrvatska preuzima predsjedništvo EU-a od Finske 1. siječnja 2020. godine, a nakon nje je na redu Njemačka. Tri zemlje čine takozvani "trio", tročlanu skupinu predsjedateljica koje blisko surađuju u usklađivanju prioriteta Unije. 

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • jackiechan3:

    Umjesto da se bavimo ovim temama, tj da im mediji posvete vise paznje nego pressicama SDSS-a ili obracunima na riječkim parkinzima!

  • tegovdizac:

    znaci, Hrvatska ce predsjedati europskom unijom 27 clanica, a ne 28...

  • Morany:

    u 28 godina neovisnosti i slobode do clanstva u NATO-u, EU, na čelu Vijeća Europe i sada Europske unije. Još da Šuica dobije neki dobar resor u Komisiji!