Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolege državnici žele brz oporavak

Vijest o pozitivnom Plenkoviću prenijeli svjetski mediji

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka parlamentarne većine
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
02.12.2020.
u 07:00

Mnogi europski i svjetski političari premijeru su poželjeli brz oporavak

Neki javno, preko društvenih mreža, drugi privatno poslali su predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću želje za brzi oporavak nakon što mu je u ponedjeljak stigao pozitivan test na COVID-19. Plenkoviću su se privatno javili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, slovenski premijer Janez Janša te njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki, doznajemo iz Vlade. Andrej Plenković prvi je čelnik jedne države članice EU koji je pozitivan na koronavirus.

Poruke podrške

Među prvima koji su na društvenim mrežama Plenkoviću zaželjeli dobro zdravlje bila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, napisavši: “Dragi Andrej, želim ti brz oporavak. Pazi na sebe”. Poruka podrške stigla je i od austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, ali i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. “Želim Vam dobro zdravlje i brz oporavak”, objavio je Vučić na Twitteru u ponedjeljak navečer. Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je uz dobre želje “svom prijatelju i kolegi” dodatno poručio kako “trebamo biti ujedinjeni u borbi protiv koronavirusa jer je pandemija opasnost za svakoga od nas”.

Plenkoviću se jučer javio i šef Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus kazavši kako mu je žao što je nalaz pozitivan, nazivajući ga svojim prijateljem te mu, na engleskom i hrvatskom jeziku, poželio brz oporavak. Također, član predsjedništva SDA Denis Zvizdić poželio je Plenkoviću i njegovoj obitelji oporavak. Iste poruke primao je i od svojih nekadašnjih kolega iz Europskog parlamenta.

VIDEO Andrej Plenković: "Svaki luksuz društvenog kontakta koji nije nužan, nebitan je! Živimo u društvu u kojem smo svi komotni!"

Prenijeli svjetski mediji

Plenković, koji se jučer osjećao dobro te radio iz izolacije, tako se priključio manjem broju svjetskih državnika kojima je dijagnosticirana zaraza koronavirusom te je ta vijest – kao i ona dan starija, da je Plenkovićeva supruga pozitivna te da je premijeru određena samoizolacija, postala jedna od glavnih vijesti koje su prenijele agencije i brojni strani mediji, od New York Timesa, do tajlandskih portala.

Jedan od prvih oboljelih od COVID-a bio je britanski premijer Boris Johnson koji je zbog teškoća s disanjem završio u bolnici na kisiku na odjelu intenzivne njege. Virus je pogodio i brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, inače gorljivog negatora postojanja i opasnosti od te bolesti, ali i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je također davao kontradiktorne izjave o prirodi bolesti. Ipak, kad je stigla do njega, primljen je u bolnicu s težim simptomima, a njegova supruga i sin liječili su se kod kuće.

Zasad zaraza nije pogodila druge europske i svjetske čelnike, no većinu njih zakvačila je barem samoizolacija zbog kontakata s oboljelima. Istodobno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja se morala izolirati jer se ispostavilo da ju je cijepio zaraženi liječnik, u proljeće su i Španjolsku i Kanadu vodili čelnici u samoizolaciji, Justin Trudeau i Pedro Sanchez, a Boris Johnson bio je bolestan, pa su u tom trenu neke od najmoćnijih zemalja čelnici vodili iz svojih domova.

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
07:32 02.12.2020.

Konačno je i on došao do tog da je najpozitivniji političar

DU
Deleted user
08:05 02.12.2020.

Solidarnost vođe s narodom. Bravo vođa.

ZV
Zvjerko1
07:57 02.12.2020.

Kako su ono Plenkijevi puleni, Beroš, Capak i Markotićka prozivali građane da su neodgovorni jer su se zarazili. Hoće li sada prozvati i Plenkija i njegovu ženu zbog neodgovornosti? (Pitanje je retoričko)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije