Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković pozvao Hrvate u BiH na izbore. Čović: Očekujem pobjedu

- Posebno nam je bitno da kroz ove izbore i hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali jednakopravan i konstitutivan iskoristi svoje biračko pravo i na tim  izborima sudjeluje u što većem broju
04. listopada 2018. u 20:18 3 komentara 337 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković pozvao je u četvrtak u Mostaru Hrvate u Bosni i Hercegovini da se masovno odazovu na nedjeljne opće izbore te je izrazio očekivanje kako će na njima predsjednik sestrinske stranke HDZ-a BiH Dragan Čović ostvariti pobjednički rezultat.

Milorad Dodik i Dragan Čović Uoči izbora Dužnosnici u BiH masovno zlorabe javne resurse, najviše Dodik i Čović

"Posebno nam je bitno da kroz ove izbore i hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali jednakopravan i konstitutivan iskoristi svoje biračko pravo i na tim izborima sudjeluje u što većem broju. Siguran sam da će tako najbolje pridonijeti onome  što je kod izbora važno, a to je legitimitet svih izabranih predstavnika.

Zbog toga očekujemo uspjeh i jedan veliki odziv birača na izbore", rekao je Plenković novinarima nakon susreta u HDZ-u BiH dvaju stranačkih izaslanstava. Istaknuo je kako je od ključne važnost da se osigura izbor legitimnih političkih predstavnika i izrazio potporu Čoviću.

Andrej Plenković Neprimjereno? Plenković novinarki poručio 'slatki ste' i izazvao burne reakcije

"Poruka koju sam došao uputiti Draganu je poruka političke potpore, prijateljstva i suradnje, te želje da na izborima ostvari sjajan, pobjednički rezultat", dodao je. Upitan o poruci koju je uputio poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović kako nije dobro da pojedini narodi biraju predstavnike drugima, rekao je kako se radi o "mudroj i ispravnoj" poruci.

"Zato vjerujem da će svi na ovim izborima glasovati ono što im omogućuje postojeći izborni sustav i da će to načelo Daytonsko-pariškog ustava BiH i načelo konstitutivnosti biti reflektirano i u samom procesu glasovanja. To je dobro za funkcionalnost, koheziju svih institucija u BiH, za njezinu budućnost  i za njezinu, možemo slobodno reći pravedno funkcioniranje", pojasnio je Plenković.

Jakov Pehar Sudjelovali i gospodarstvenici HATZ i HAZU BiH potpisali sporazum o suradnji

Čović je istaknuo kako je ova stranka vodila pozitivnu kampanju te očekuje pobjedu na nedjeljnim izborima.

"Vjerujem da ćemo 8. listopada, kada svi prepoznaju rezultate  izbora, imati legitimno predstavljanje, kako kod Hrvata, jednako tako kod Bošnjaka i Srba i da ćemo vrlo brzo stvoriti mogućnost da sjedne partnerstvo", rekao je Čović.

Plenković i Čović zajedno su u Mostaru položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim pripadnicima III. Cimske bojne HVO-a u Mostaru, te će sudjelovati na završnom predizbornom skupu HDZ-a BiH u Mostaru.

>> Pogledajte video kada je Juncker uštipnuo Plenkovića 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • Hladan:

    Vratite mi komentar nazad, vi sluge Plenkoviceve i Coviceve!