Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet Španjolskoj

Plenković posjetio bazu NATO-a nedaleko od Madrida: Koristi se za kontroliranje neba južnih članica

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u službenom posjetu Kraljevini Španjolskoj
Foto: VladaRH/PIXSELL
1/10
16.03.2022.
u 12:47

Nakon što se u četvrtak u Zagrebu srušila besposadna letjelica lansirana iz smjera ratom pogođene Ukrajine, Plenković je odučio posjetiti bazu u Torrejónu

Hrvatski premijer Andrej Plenković otpočeo je u srijedu jednodnevni posjet Španjolskoj gdje je ujutro posjetio vojnu bazu NATO saveza nedaleko od Madrida.

Plenković je krenuo iz Zagreba te sletio zrakoplovom hrvatske Vlade na aerodrom u NATO-ovoj bazi u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenom 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida. Ondje se u 9 sati sastao sa zapovjednikom baze Fernandom de la Cruzom, no ulazak je bio zabranjen novinarima.

Plenković je nakon sastanka produljio automobilom do sjevera Madrida, gdje je u zgradi španjolske vlade u 12 sati imao zakazan susret sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom. Hrvatski premijer došao je u Španjolsku kako bi uzvratio Sánchezu za njegov posjet Zagrebu u listopadu.

Nakon što se u četvrtak u Zagrebu srušila besposadna letjelica lansirana iz smjera ratom pogođene Ukrajine, Plenković je odučio posjetiti bazu u Torrejónu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u službenom posjetu Kraljevini Španjolskoj
1/10

NATO savez koristi tu bazu za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku. Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", ali u četvrtak navečer nije javio ni reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor. 

U srijedu su s Plenkovićem doputovali zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec i zapovjednik bojne zračnog motrenja i navođenja Krešimir Tafra. Križanec i Tafra ostat će do kraja dana u bazi, rekla je osoba iz hrvatske delegacije.

Do objave ove vijesti Plenković nije davao izjave niti je bilo informacija iz NATO-ove baze. Hrvatski premijer trebao bi dati izjavu medijima nakon susreta sa Sánchezom.

Plenković bi se do kraja dana trebao sastati s predsjednicom španjolskog parlamenta Meritxell Batet i kraljem Felipeom VI., a posjet bi trebao okončati susretom s hrvatskom zajednicom u Madridu.

VIDEO Zagreb: Premijer Andrej Plenković i nadležni članovi Vlade obišli su mjesto pada besposadne letjelice

Komentara 3

Avatar @promatrač
@promatrač
15:12 16.03.2022.

Maškare su prošle.

UG
ugroženi
14:31 16.03.2022.

E ovdje podržavam Plenkovića. To je prvo mjesto na koje je trebao otići. Na Jarunu se nije ni trebao pojavljivati. Nadam se samo da im je prenio poruke "simpatije" hrvatskih građana kad već on kao iskusni diplomat ne može poslati vlastitu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije