Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečana akademija u povodu Dana Hrvatske vojske

Plenković: Pitanja sigurnosti i jačanja obrambenih sposobnosti i dalje su ključna

Zagreb: Svečana akademija povodom Dana Hrvatske vojske
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
27.05.2022.
u 15:52

Ulagat ćemo kroz proračunska sredstva, ne samo u infrastrukturu naših obrambenih sposobnosti, nego i u njenu modernizaciju, poručio je Plenković.

Svečana akademija u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u petak u MORH-u uz dodjele priznanja vojnicima i poruku premijera da su pitanja sigurnosti i jačanja obrambenih sposobnosti i dalje ključna.

Predsjednik Andrej Plenković kazao je da se Hrvatska nalazi u jednom vrlo turbulentnom trenutku za sigurnost Europe i svijeta.

"To nas upozorava da je pitanje sigurnosti i pitanje jačanja obrambenih sposobnosti i dalje ključno. Upravo u ovakvim okolnostima važno je prisjetiti se značaja i uloge HV-a u proteklih 30 godina samostalnosti", naglasio je premijer.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Dodao je da su u proteklim godinama radili ozbiljne iskorake na osnaživanju sposobnosti HV-a. "Ulagat ćemo kroz proračunska sredstva, ne samo u infrastrukturu naših obrambenih sposobnosti, nego i u njenu modernizaciju", zaključio je Plenković.

Promaknuća, medalje i pohvale vojnicima uručili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj.

Banožić: Vojnici odabrali časni poziv branitelja domovine Hrvatske

"Izrasli ste u povijesnim i prekretničkim vremenima, kada je na kušnji bio opstanak mlade hrvatske države. Vođeni vizijom predsjednika Franje Tuđmana suočili ste se s onima koji su htjeli zatrti sve što hrvatski diše i sanja", poručio je Banožić.

Dodao je da su vojnici odabrali časni poziv branitelja domovine Hrvatske, ali da je na Vladi da im osigura uvjete života i rada kako bi bili još djelotvorniji i bolji. Banožić je, odgovarajući na novinarsko pitanje stanje u Hrvatskoj vojsci ocijenio zadovoljavajućim, najavivši brojne druge poteze koji će služiti za osnaživanje i unaprjeđivanje svih sastavnica OSRH.

U časnike promaknuto sto pripadnika; vojnicima dodijeljeni samokresi, satovi, dalekozori. U časnički čin promaknuto je 100 pripadnika, u čin višeg časnika njih 81 te u dočasnički čin 81 pripadnik Oružanih snaga.

Ministar Banožić uručio je i nagrade Prvi za Hrvatsku, gdje je prelazni pehar i samokres s posvetom dobio najspremniji pripadnik desetnik Hrvoje Mutnjaković, a samokres njegova kolegica vojnikinja Ana Antolić. 

Samokres s posvetom ministra obrane dobio je i satnik Josip Kelava. Vojne medalje uručene su nadnaredniku Danijelu Staniću, i to zlatna medalja sportskih postignuća te skupniku Franji Guciću brončana medalja.

Ručne satove s posvetom ministra obrane dobili su brigadir Mirko Ljevar, pukovnik Luka Vujadinović, pukovnik Milko Ignac, pukovnica Zlata Novinc, bojnici Domagoj Bajić i Saša Vučić te satnik Tomislav Međurečan. Dalekozore s posvetom ministra dobili su pukovnik Željko Salopek, poručnik bojnog broda Danijel Nekić te narednik Dalibor Milošević.

Načelnik Hranj dodijelio je sedam nagrada, 31 pohvalu i 19 nagradnih dopusta.

Komentara 4

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
16:23 27.05.2022.

Ma dosta više praznih parola. Očekujem da se kaže potrošiti ćemo 5 milijardi eura na opremanje vojske a ovo ćemo točno kupiti za to. Dosta više praznih riječi. Nabavite PZO odmah. Odmah.

PR
prajdali100
16:24 27.05.2022.

Ministar Banožić je stanje u Hrvatskoj vojsci ocijenio" zadovoljavajućim".Znači u ocjenjivanju od 1-5 to je ocjena 2 ! Oprostite,za mene to je poražavajuće.Za takve stvari se traži nečija odgovornost.

PR
prajdali100
16:58 27.05.2022.

Hranj je to najavio kao " uskoro".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije