Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Nije 'fer' da je Sjeverna Makedonija ostavljena u čekaonici

Premijer je izjavio da će na samitu u svibnju u Zagrebu posvećenom proširenju posebna pozornost biti posvećena deblokiranju situacije u kojoj su se našle Sjeverna Makedonija i Albanija na Europskom vijeću u listopadu
20. siječnja 2020. u 13:08 9 komentara 302 prikaza
Zagreb: Sastanak predsjednika COSAC-a
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će Hrvatska na zagrebačkom samitu u svibnju posebnu pozornost posvetiti deblokiranju početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije. 

Mato Franković i Andrej Plenković Unutarstranački izbori u HDZ-u Stao uz aktualnog predsjednika: Dajem nedvojbenu podršku Plenkoviću

Premijer je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora za europska pitanja država članica Unije. Predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja i ponovo kako su najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci dogovor o sedmogodišnjem proračunu (VFO), proširenje, Konferencija o budućnosti Europe te sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

Izjavio je da će na samitu u svibnju u Zagrebu posvećenom proširenju posebna pozornost biti posvećena deblokiranju situacije u kojoj su se našle Sjeverna Makedonija i Albanija na Europskom vijeću u listopadu. 

"Otvorenost Europe kakva je bila devedesetih godina više se nikada neće ponoviti, sada imamo pažljivo izrađen proces proširenja", rekao je Plenković.  

Bernardica Juretić NA FACEBOOKU Bernardica Juretić napala Plenkovića: Nemojte nas praviti budalama

Istaknuo je da "nije fer" da je Sjeverna Makedonija "na čekanju" za otvaranje pristupnih pregovora nakon što je promijenila ime i ustav. Plenković je kazao i kako se zasad ne čini da britanska vlada namjerava zatražiti produljenje prijelaznog razdoblja, koje istječe krajem godine, u kojem bi trebalo dogovoriti sporazum o budućim odnosima EU i Velike Britanije. 

Nakon brexita 31. siječnja, već do kraja veljače hrvatsko predsjedništvo trebati pripremiti na Vijeću za opće poslove EU usvajanje formalnog pregovaračkog okvira za buduće odnose s Londonom. 

Naglasio je kako je predsjedanje EU-om za Hrvatsku povijesni trenutak i prilika da pruži svoj doprinos i impuls na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije.

Davor Bernardić DAVOR BERNARDIĆ: Kao predsjednik SDP-a jedini sam kandidat za premijera

"Hrvatsko predsjedništvo za nas je povijesni trenutak koji dolazi 28 godina nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, 25 godina nakon oslobađanja okupiranog teritorija naše zemlje i 22 godine nakon mirne integracije Podunavlja", rekao je Plenković. Podsjetio je da je nakon rata Hrvatska poduzela temeljite reforme, obnovila gospodarstvo i konačno se pridružila EU 2013. da bi sedam godina kasnije preuzela predsjedanje Vijećem EU-a.

"Za Hrvatsku je EU mirovni projekt bez presedana i zajednica koji dobija snagu iz zajedničkih vrijednosti i solidarnosti. Zadovoljstvo nam je biti na čelu Vijeća EU i dati naš doprinos i impuls na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije."

Predsjednici odbora za europske poslove država članica Europske unije okupili su se na prvom sastanku koji se održava u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedanja. Priprema je to za plenarni sastanak COSAC-a od 24. do 26. svibnja u Zagrebu.

 

VIDEO Sladoljev: Zakon o navijačima licemjeran i nepravedan

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
 • manipulacija:

  Makedonija je godinama blokirana raznim uvjetima i prilagođavala se raznim prohtjevima. Mislim da su nakon svega, posebice cijele agonije oko imena, zaslužili da im se omogući pristup EU.

 • Avatar Dipsy
  Dipsy:

  Cilj predsjedanja je svakako pomoći i drugim državama koje zaslužuju pristupne prgovore, Makedonija je promijenila i ime i Ustav. Mi najbolje znamo kako je prolaziti kroz teško razdoblje ispunjavanja svih uvjeta.

 • željo_moja:

  Premijerovo zalaganje za ovo pitanje je svakako izraz prijateljskog odnosa sa Sj. Makedonijom što je temelj za zajedništvo i prosperitet.