Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Nema kakofonije, stav oko Marakeša mijenjala je predsjednica

Europska pučka stranka okupila se na kongresu u Helsinkiju gdje danas bira svog kandidata za europske izbore u svibnju 2019. godine
08. studenoga 2018. u 13:53 119 komentara 5167 prikaza
Andrej Plenković
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/PIXSELL

Na kongresu u Helsinkiju okupljenima se obratio premijer Andrej Plenković te istaknuo: 

"Mi jesmo pučka stranka, narodna stranka, ona koja je najbliža građanima. Moramo se boriti protiv poruka populista koji nude strah i populistička rješenja, a ne prava rješenja ni na europskoj ni na nacionalnoj razini", prenosi N1.

Andrej Plenković CRO demoskop I uz afere i napade desnice – HDZ raste

Dodao je da je ovo točka preokreta za EPP te da su populizam i strah promijenili političku arhitekturu EU, a Europska pučka stranka mora ponuditi rješenja.

"Neka ovaj kongres bude nova podloga za izbore za Europski parlament", istaknuo je Plenković.

Plenković se u svom govoru dotaknuo i ključnih izazova koji stoje pred EU, poput sigurnosti, migracija te očuvanja schengenskog prostora, piše N1.

Istaknuo je da probleme migracija treba rješavati na njihovu izvoru, da EU treba jačati granice i štititi schengenski prostor. 

Plenković u Kini službeni put Premijer iz medija doznao da predsjednica ipak ne ide na sastanak u Marakeš

Dodao je da će njegova stranka na sljedećim europskim izborima osvojiti najmanje 40 posto zastupničkih mjesta koje Hrvatska daje u Europski parlament.

"HDZ će dobiti 40 posto hrvatskih zastupničkih mjesta", rekao je Plenković na kongresu na kojem se bira vodeći kandidat te političke grupacije desnog centra za sljedeće izbore za Europski parlament koji će se održati od 23. do 24. svibnja 2019. godine.

Istaknuo je i da dolazi iz najmlađe članice EU koja svakako želi biti dio dubljih europskih integracija, ući u schengenski prostor i eurozonu.

Dodao je kako očekuje da će novi sedmogodišnji europski proračun voditi računa o regionalnim nejednakostima, posebice u zemljama koje su pogođene demografskim opadanjem, a dotaknuo se i teme četvrte industrijske revolucije, ističući da treba uhvatiti korak s onima koji idu brže u tehnološki napredak. 

Što se tiče pobjede Manfreda Webera, za kandidata EPP-a za europske izbore u svibnju 2019., Plenković je rekao da je riječ o čovjeku koji je "odličan prijatelj HDZ-a" i da će se u mjesecima koji slijede Nijemac posvetiti svim strankama unutar EPP-a, prenosi N1.

"Ono što sam ja obećao jest pobjeda HDZ-a na europskim izborima, da ćemo osvojiti najmanje 40 posto mandata od 12 hrvatskih zastupnika", kazao je Plenković.

Što se tiče marakeškog dokumenta, podsjeća da je neobavezujući i da je po njemu solidan te da će Ministarstvo vanjskih poslova o dokumentu izvijestiti Vladu, a Vlada će, kaže, kao informaciju uputiti ga u Sabor.

"Vidjet ćemo tko će ići u Marakeš, poziv je išao direktno predsjednici", kazao je Plenković.

Potvrdio je i da se nije čuo s predsjednicom.

"Nema kakofonije što se tiče Vlade, što se tiče promjene stava, on se dogodio kod predsjednice", kazao je.

Plenković nije želio komentirati izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj već je samo kratko dodao: "Mislim da sam cijeli svoj stav o toj temi jasno rekao s obzirom na to da je riječ o pravosudnom pitanju koje neću komentirati, kao što nisam ni do sada."

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • zlocinackaplatforma112:

    Ove anacionalne fukare koje mlataraju idiotarije po portalu mogu slobodno ruku pod ruku s anemičnim i njemu sličnim europskim šljamom, proglasiti se apatridima i odseliti se na antarktik pa nek se pare s pingvinima i morskim kravama.

  • bakulušić:

    Plenković šalje poruke kao da se nalazi na kongresu Internacionale. Je li sa sobom poveo i Lovru Kuščevića da objasni metode i načine kako se boriti protiv "populista" ?

  • Deleted user:

    A ti plenkovicu pustosis zemlju hrvatsku ....ako se tvoja metoda vladanja prihvati u eu ..kamo ce novouspostavljena nacija evropljani iseljavati na mars...vlastitu zemlju pustosis a u eu pricas bajke...o strahu i populistima a sam si najveci populist...otimas domaci kapital i ... prikaži još! i predajes ga strancima..za sitne lipe