Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMAJU LICENCE'

Plenković: 'Inspekcijske službe i dalje poduzimaju sve da se spriječi nezakonit rad Ubera'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
09.03.2017.
u 15:30

Plenković navodi kako vozači-partneri Ubera nemaju licence za obavljanje djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu.

Zastupnici Bojan Glavašević i Peđa Grbin još su krajem siječnja uputili zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem su ga tražili da im odgovori u kojem roku mogu očekivati zakonska ili druga rješenja koja će urediti poslovanje Ubera u Hrvatskoj budući da je on tijekom prosinca prošle godine govorio kako ta tvrtka posluje nezakonito.

U odgovoru stoji kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 'kroz postupanja inspekcijskih i drugih nadležnih službi utvrdilo da se korištenjem Uber internetske platforme...obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu na nezakonit način'.

Plenković navodi kako vozači-partneri Ubera nemaju licence za obavljanje djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu. Premijer u odgovori navodi i kako 'inspekcijske službe i dalje poduzimaju sve aktivnosti sukladno zakonskim ovlastima, a s ciljem da se spriječi nezakonit rad partnera-vozača Ubera'.

Odgovor premijera prenosimo u cijelosti: 

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je kroz postupanja inspekcijskih i drugih nadležnih službi utvrdilo da se korištenjem Uber internetske platforme odnosno aplikacije, koja je namijenjena posredovanju između putnika i vozača tj. naručivanju prijevoza, od strane fizičkih i pravnih osoba partnera Uber-a, obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu na nezakonit način.

Naime, vozači – partneri Uber-a, koji obavljaju prijevoz koristeći Uber aplikaciju, nemaju licenciju djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu, a što je sukladno članku 14. stavku 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine, broj 82/13) osnovni uvjet za obavljanje predmetne djelatnosti. Iz tog razloga, Inspekcija cestovnog prometa je vozačima – partnerima Uber-a izricala prekršajne kazne za obavljanje prijevoza putnika bez odgovarajuće licencije te upravne mjere isključenja vozila iz prometa i privremene zabrane obavljanja djelatnosti, sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta (Narodne novine, broj 22/14).

Također, utvrđeno je da Uber aplikaciju na tržište stavlja i njome upravlja matična tvrtka Uber B.V. iz Nizozemske, u čije ime i za čiji račun marketinške aktivnosti na području Republike Hrvatske obavlja tvrtka Uber Croatia d.o.o.

Sukladno svojim ovlastima, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je također pratilo i prati sva zbivanja na prijevoznom tržištu, ne samo u području prijevoza putnika osobnim automobilima, već i u cijelosti, te je u cilju pronalaženja boljih i efikasnijih zakonskih rješenja osnovana Radna skupina za izradu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u okviru koje djeluju tri podskupine (za prijevoz putnika, za autotaksi prijevoz i za prijevoz tereta). 

U radu predmetne Radne skupine i Radne podskupine za autotaksi prijevoz sudjeluju predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca (među ostalim i predstavnik Uber-a) te predstavnici jedinica lokalne samouprave, u kojima su problemi u ovoj djelatnosti najizraženiji. Zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, njihova zadaća je, među ostalim, predložiti nova zakonska rješenja u djelatnosti prijevoza putnika osobnim automobilima u cestovnom prometu, uvažavajući sve relevantne aspekte, odnosno gledišta svih zainteresiranih strana te okolnosti na prijevoznom tržištu.

Radna skupina je započela s radom, zaprimljeni su prijedlozi svih članova, detektirana su područja koja treba urediti i doraditi, te će se pristupiti izradi prijedloga teksta izmjena i dopuna zakonskog propisa u tom smislu. Dakle, u daljnjem postupku slijedi analiza i definiranje konačnog teksta novog zakonskog rješenja, javna rasprava o istom i realizacija zakonodavnog procesa sukladno važećim propisima. Pritom će se poštivati svi za to propisani zakonski rokovi. Dovršetak cjelokupnog procesa izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu očekuje se najkasnije do kraja trećeg kvartala 2017. godine.

Istovremeno, inspekcijske službe i dalje poduzimaju sve aktivnosti sukladno zakonskim ovlastima, a s ciljem da se spriječi nezakonit rad partnera – vozača Uber-a u Republici Hrvatskoj, suprotan odredbama sada važećeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dat će Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture - stoji u odgovoru kojeg potpisuje premijer Andrej Plenković.

>> 'Uber će u Hrvatskoj za dvije ili tri godine imati deset tisuća vozača'

>> Uber će ovog ljeta testirati novi proizvod u Dalmaciji

Komentara 3

ME
mek
22:00 09.03.2017.

Sigurno treba otkloniti sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su kočnica progresa i normalnog življenja, ali ovako to radi oporba koja se trudi da skrene pozornost sa krucijalnih problema na marginalne koje može povezati ili prebaciti krivnju na vladajuću strukturu. Na taj bi način omeli rad i izvršili destrukciju vlade, bez obzira na političke i ekonomske štete koje će produbiti krizu. Sa time se odbijaju domaći i strani investitori koji bi mogli vratiti proizvodnju u svakom segmentu za stvaranje novih vrijednosti i poboljšanja životnog standarda. Žalosno je da su sa tim igrama obezvrijedili i uništili dignitet Hrvatske Vlade i Sabora kao hrama Hrvatske državnosti.

EL
elkomadante
16:57 09.03.2017.

uber je bitan ? kakvo je stanje sa finom ? koja je od te dvije firme veci pljackac ? plenkovicu, daj ostavku ako mislis takvim gluparijama se baviti dok ti ljudi bjeze iz zemlje

DU
Dutaxi
15:42 09.03.2017.

Smjesno ,,inspektori.""..."jednim potezom gasit aplikaciju i prica zavrsena,,uber je poslodavac pa prvo njega treba zvat na odgovornost a ne da i dalje pljacka,,al za to treba imat muda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije