Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put u New York

Plenković idući tjedan na zasjedanju Opće skupštine UN-a

Andrej Plenković
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
16.09.2017.
u 08:12

U premijerovoj pratnji bit će i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić

Hrvatski premijer Andrej Plenković predvodit će hrvatsko izaslanstvo idućeg tjedna u New Yorku na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a

U premijerovoj pratnji bit će i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.  

Opća skupština Ujedinjenih naroda je jedno od šest glavnih tijela UN-a, sastavljeno od svih država članica (193). U utorak počinje 72. zasjedanje OSUN-a, kojim predsjedava slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak. Govore svjetskih državnika tradicionalno otvara Brazil, a zatim slijede Sjedinjene Države. 

Glavna tema rasprave je "Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu", uz niz popratnih događanja na najvišoj razini.

Plenković će se Općoj skupštini UN-a obratiti u četvrtak. Kako su najavili iz Banskih dvora, premijer će se tijekom boravka u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a imat će i niz drugih bilateralnih sastanaka. 

Plenković će boravak u New Yorku početi u ponedjeljak navečer po mjesnom vremenu kada će se sastati s predstavnicima hrvatske zajednice. 

U utorak će, među ostalim, sudjelovati na sastanku Globalnog pakta za okoliš pod predsjedanjem francuskog predsjednika Emanuela Macrona, a zatim na prijemu koji za šefove izaslanstava priređuju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i prva dama Melania Trump. 

Idućeg dana će otkriti spomen-ploču o spomeniku "Mir" kipara Autuna Augustinčića u povodu 25. obljetnice članstva Hrvatske u UN-u.

Jedan od simbola sjedišta UN-a u New Yorku, spomenik "Mir" podignut je 1954. godine. Visok 5,5 metara i težak 5 tona položen je na desetmetarskom postolju izrađenom od bračkog kamena, a hrvatska vlada ove ga je godine obnovila.

Plenković će sudjelovati i na "Leaders Lunch" ručku u organizaciji Bloomberg Global Business Foruma te predavati na Sveučilištu Columbia o hrvatskoj perspektivi budućnosti Europe. 

Premijer će boravak u New Yorku zaključiti za govornicom Opće skupštine u četvrtak. 

Komentara 5

Avatar mama mia
mama mia
13:03 17.09.2017.

Koga ga vraga tak

CI
cinbenik
10:37 16.09.2017.

Sve obavjestajne sluzbe znaju,da je nanarodan i nebirani premijer politicke trgovine,pa ce se prema njemu tako i ponasati,trgovinom i nedemokracijom ,a na stetu Hrvata. .

Avatar anlaser
anlaser
11:02 16.09.2017.

Sigurno će im reći da može šta god hoće ,dokle hoće i da će biti kako on hoće .Ponaša se kao Kim ili Sanader.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije