Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Glasovanje o novom ministru do kraja idućeg tjedna

Kad je riječ o Agrokoru, istaknuo je da je glavni cilj postizanje nagodbe i da će, kako vjeruje, ona biti realizirana do zakonskog roka 10. srpnja.
15. svibnja 2018. u 20:46 15 komentara 258 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a da će novog člana Vlade i ministra gospodarstva predložiti idućeg tjedna te da će se o njemu glasovati do kraja tjedna, pri čemu je istaknuo da je parlamentarna većina stabilna.

Davor Bernardić DAVOR BERNARDIĆ 'Za nas u SDP-u u Hrvatskoj je na snazi izvanredno stanje'

"Parlamentarna većina je stabilna, Vlada nastavlja raditi svoj posao. Idućeg tjedna predložit ćemo novoga člana ili članicu Vlade i to će biti izglasano do kraja idućega tjedna, dakle kompletirat će se Vlada u pogledu funkcioniranja Ministarstva gospodarstva", izjavio je Plenković.

 Kad je riječ o Agrokoru, istaknuo je da je glavni cilj postizanje nagodbe i da će, kako vjeruje, ona biti realizirana do zakonskog roka 10. srpnja.

"Sve ovo drugo što treba rasvijetliti rasvjetljavat će se u ovom procesu i nama je u interesu da nema nikakvih sjena na inače izraziti pozitivan i odvažan i kvalitetan pothvat", rekao je premijer i podsjetio na sprječavanje gospodarske i financijske krize, očuvanje radnih mjesta, sprječavanje stečajeva.

 Na novinarski upit o premijerovoj poziciji unutar HDZ-a, Plenković je odgovorio kako misli da je ona dosta dobra, da unutar stranke postoji kohezija i jedinstvo te da je ona "najsnažnija onda kada treba biti".

 O tome je li on sljedeća "meta" Plenković je rekao je kako je jasno da će u političkoj utakmici slijediti dodatni udari kako bi se spriječila nagodba.

"To je cilj jedne skupine zainteresiranih, a drugi cilj je politički cilj, destabiliziranje Vlade", rekao je premijer odbacivši da će takvih udara biti od HDZ-a.

 Na upit o tome osjeća li se odgovornim u aferi "Hotmail", Plenković je odgovorio negativno, ističući da nijedan e-mail nije bio poslan njemu. Dodao je kako je normalno da njegova savjetnica za pravna pitanja u tjednu kada se donosi zakon ima na svojem e-mailu nacrt zakona i da o njemu daju mišljenje mjerodavna ministarstva.

Pritom je istaknuo da u odnosu prema stanju prije tri mjeseca sada postignut dogovor o nagodbi, da će kraja tjedna bit će gotov pravni tekst nagodbe, da je Ustavni sud odbacio sve inicijative za ocjenu ustavnosti lex Agrokora te da je u Bruxellesu odlučeno da taj zakon bude dio uredbe koja se odnosi na insolvencijske ili stečajne zakone ili predstečajne zakone u državama članicama i da time postaje posredno dio pravne stečevine.

"Na tim faktima treba graditi pozitivnu priču o Agrokoru, koja je, ponavljam, jedno od najvećih restrukturiranja u Europi za koje je potrebno imati određena znanja i ekspertizu, a takva vrsta znanja nije baš na klik u državnoj upravi", rekao je Plenković.

Andrej Plenković andrej plenković: 'Moja pozicija unutar HDZ-a je dobra'. SDP: Tražimo raspuštanje Sabora i izbore Nataša Novaković novaković najavila Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o Martini Dalić u petak Tomislav Ćorić MOGUĆI NASLJEDNIK Ćorić: Nasljedniku Martine Dalić neće biti lako, nisam o tome razgovarao s premijerom
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • rimac444:

  Plenković je najveći i najsposobniji političar nakon Oca domovine. Svojim sposobnostima i zauzetošću iznenadio je sve koji ga nisu poznavali. Jedini je kojeg znam da bi mogao spasiti Hrvatsku od zla i štete koje su počinile komunjare kroz desetljeća, no ... prikaži još! uoliko ne provede lustraciju i oslobodi medije okova komunjara izgorjeti će kao dalička.

 • Avatar JEDNONOGIBRAVAR
  JEDNONOGIBRAVAR:

  Kao dugogodišnjeg iskusnog gospodarstvenika mogao bi predložiti marasa. Kako mu Reiner spusti-dugogodišnji ,iskusni gospodarstvenik

 • mark.enigma:

  Ne daj se Plenkovicu. Jedini sposobni lider po Tudjmanu. Samo cvrsto. Neka cvile ali ne daj se.