Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Banskim dvorima

Plenković, Beroš i Jandroković cijepili se AstraZenecom: 'Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije'

Foto: PIXSELL
1/12
24.03.2021.
u 09:57

Europska agencija za lijekove (EMA) provela je istragu te ustvrdila da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito

Premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Sabora Gordan Jandroković cijepili su se cjepivom AstraZenece u Banskim dvorima. Podsjetimo, sva trojica preboljela su COVID-19.

"I dalje ćemo predano raditi na docjepljivanju građana. Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije i sa svakim cijepljenjem bliže smo novom normalnom. To je korak i vjerojatno prema uspješnoj turističkoj sezoni. Veliki su izazovi pred nama. Dobro je promišljati o novim varijantama. Ponovit ću, vjerujem da smo ovom porukom ponukali građane da nas prate, da zajedno suzbijemo ovu epidemiju", kazao je ministar Beroš nakon cijepljenja.

Opservacija je trajala neko vrijeme i onda smo nastavili razgovarati, dodao je ministar. "Ostalo je još sedam cjepiva, a kako AstraZeneca može stajati dva dana, oni će biti vraćeni u HZJZ i dalje proslijeđeni prema prioritetima", dodao je Beroš.

"Broj zaraženih i dalje je u porastu, o tome se razgovora i promišlja se o svakome segmentu", kazao je Beroš.

"Osobno mislim da će se dinamika dolaska cjepiva stabilizirati, ali trebamo gledati širi kontekst. Prije pola godine nismo znali hoće li uopće biti cjepiva, kada će ga biti.. ", rekao je Beroš.

"Vratimo se u osmi mjesec – nismo znali tada tko će prvi proizvesti cjepivo, nismo znali ni cijene. Ono što nam je EK ponudio, mi smo objeručke prihvatili. I kasnije smo sklapali dodatne ugovore samo zato, ako negdje netko posklizne od proizvođača, da imamo dodatne doze. Mi smo do sada naručili više od 8 milijuna i 855 tisuća doza, daleko više od naših potreba. Ako netko bude imao problem, da će netko drugi može isporučiti. To je igra na globalnoj razini koja je nepredvidljiva. Napravili smo sve da smanjimo rizik i da hrvatskim građanima omogućimo cijepljenje", kazao je ministar.

"Nuspojavama ćemo pristupiti ozbiljno i proslijediti podatke EMA-i", dodao je. EMA skuplja podatke i evaluira ih i daje smjernice za daljnje postupanje.

Na pitanje jesu li došli nalazi obdukcije muškarca koji je preminuo nakon cijepljenja AstraZenecom, kazao je da nije još stigao nalaz.

"Preliminarni nalazi obdukcije pokazuju da tromboembolijskih incidenata u tijelu toga preminuloga nije bilo", rekao je Beroš. 

"Ja u ovom trenutku radim najbolje što mogu, služim narodu. Ako netko procijeni da loše radim, nemam nikakvog problema da se nosim s tim", zaključio je Beroš.

Ministar Beroš na Twitteru je objavio da se cijepio AstraZenecom, kako je i obećao.

"Obećano – učinjeno! S premijerom i predsjednikom Sabora cijepio sam se AstraZenecom. Predano radimo na tome da se što više građana cijepi kako bismo nastavili raditi i živjeti sa što manje rizika od zaraze. Svaki cijepljeni pojedinac korak je bliže prema 'starom normalnom'", napisao je Beroš.

Posljednjih dana u javnosti se pojavio strah zbog nuspojava nakon cijepljenja AstraZenecom, a vezano za stvaranje krvnih ugrušaka koji su doveli do smrtnih slučajeva. Europska agencija za lijekove (EMA) provela je istragu tih događaja te ustvrdila da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito. Nakon toga većina zemalja koja je privremeno obustavila cijepljenje tim cjepivom vratila ga je u uporabu.

Danas su se Plenković, Beroš i Jandroković cijepili AstraZenecom: "Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije"

 

Komentara 171

05
05lpiva
09:31 24.03.2021.

Ja imam bocu Coca Cole, a čep od Fante. U boci rakija. Tako ste se i vi cijepiti sa Astra Zenicom.

MZ
mali zeleni
09:00 24.03.2021.

Koji cirkus majko moja!? Ovo ko kad je bilo kravlje ludilo pa je princ Charles javno na tv pojeo hamurger od britanske govedine kako bi uvjerio javnost da je sigurna.. Koja priglupa propaganda,prestrasno da netko nasjedne na te fore

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
09:24 24.03.2021.

Nadam se da je kontraindikacija prestanak žudnje za krađom i izdajom nacionalnih interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije