Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA OBVEZA

Plava naljepnica sve češća pojava na autima u Njemačkoj, a pomaže putnicima da se zaštite od prevara

Parking situation in Frankfurt am Main
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA
1/2
01.04.2023.
u 11:55

Ako dođete u Njemačku i zatrebate taksi, a dočeka vas automobil koji nema tu oznaku, postoji vjerojatnost da se radi o vozaču koji nije registrirao obrt

Vožnjom po Njemačkoj, nerijetko ćete naletjeti na automobile koji na sebi imaju plave oznake. Takva oznaka zasad je još nepoznanica u Hrvatskoj, no ona u Njemačkoj ima važno značenje. A ta oznaka upravo je pokazatelj da se radi o pružatelju komercijalnog prijevoza, poput tvrtki za prijevoz limuzina i minibuseva, prenosi Fenix Magazin, a ona je postala obvezna od 1. kolovoza 2021.

Time sve tvrtke poput Ubera ili Bolta moraju osigurati da njihova vozila nose tu oznaku na stražnjem staklo svojih automobila. Na toj plavoj naljepnici nalaze se i znamenke, a ponekad i slovo na početku koje pokazuje podrijetlo vozila. Ovo pravilo plavih naljepnica rezultat je izmjena Pravilnika o upravljanju motornim vozilima u putničkom prometu, a pomaže putnicima da raspoznaju kada se radi o profesionalnom vozaču za volanom. 

Ako dođete u Njemačku i zatrebate taksi, a dočeka vas automobil koji nema tu oznaku, postoji vjerojatnost da se radi o vozaču koji nije registrirao obrt. U tom smislu u slučaju nezgode ne vrijedi prošireno osiguranje za prijevoz putnika. Ovo odobrenje također osigurava da TÜV provodi godišnji pregled automobila te vozača. 

>> VIDEO Avion poletio za Kopenhagen, pa se neočekivano vratio. Croatia Airlines objasnila što se dogodilo

Komentara 2

ST
starigrad
11:59 01.04.2023.

Pa pokazite tu naljepnicu, da ljudi vide kako izgleda!

BL
blekpanther
14:23 01.04.2023.

Zakon stupio na snagu 01. O8.21 hvala na brzoj obavjesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije