Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
platforma 112

'Protivimo se izuzeću vjerskih zajednica od obveza financijskog izvještavanja o prihodima'

Platforma 112
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
03.10.2014.
u 10:40

Predstavnice koalicije organizacija civilnog društva Platforma 112 žestoko su se usprotivile konačnom prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

Predstavnice koalicije organizacija civilnog društva Platforma 112 žestoko su se usprotivile konačnom prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji je Sabor jutros donio većinom glasova, jer je u njemu, za razliku od prvog čitanja, osvanula odredba o izuzeću vjerskih zajednica od obveza financijskog izvještavanja o ukupnim prihodima.

Marina Škrabalo iz GONG-a objasnila je da se zakon pripremao više od godinu dana i svrha mu je trebala biti podizanje letvice financijske transparentnosti svih neprofitnih organizacija u Hrvatskoj bilo da su to sportski klubovi, dnevni centri za djecu s invaliditetom, male ili velike vjerske zajednice ili pak socijalne zadruge i zadruge branitelja.

– Sve neprofitne organizacije državi i građanima trebaju polagati račune o svom radu i stalo nam je da se žito odvoji od kukolja pa smo se zalagali da za donošenje ovog zakona. No u završnom čitanju koje je jučer bilo u Hrvatskom saboru uskrsnulo je izuzeće za sve vjerske zajednice koje nije bilo u prvom čitanju. Riječ je o izuzeću prema kojem vjerske zajednice nikome, pa ni državi ni javnosti, ne trebaju polagati račune za sve prihode i rashode iz privatnih izvora financiranja nego samo iz proračunskih. Time se legalizira porezna oaza u Hrvatskoj posebno kada se uzme u obzir da su vjerske zajednice oslobođene bilo kakvog poreza na transakciju nekretninama i zemljištem – upozorila je Škrabalo te zamjerila što n jedna vjerska zajednica ne treba nikome polagati račune koliko je uprihodila i rashodovala od donacija i svih drugih transakcija mimo proračuna.

Milana Romić iz Kuće ljudskih prava rekla je da pokušavaju uputiti apel zastupnicima prije glasovanja, no to nije upalilo, budući da su ni pola sata poslije zastupnici ipak sa 102 glasa, suzdržanim Dragutinom Lesarom i Josipom Kregarom koji je glasovao protiv, donijeli taj zakon.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

– Zadnje istraživanje javnog mijenja iz studenog 2013. koje je proveo CESI i IPSOS PULS gdje je 83 posto građana koji se izjašnjavaju kao katolici reklo kako crkva treba izvještavati o prihodima i rashodima i stoga se može zaključiti da građani očekuju financijsku transparentnost ne samo Katoličke crkve nego i svih vjerskih zajednica – objasnila je Romić. GONG je danas uputio zahtjev Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama i Ministarstvu financija sa zahtjevom za svim zapisnicima Komisije za vjerske zajednice na kojima je raspravljan ovaj zakon budući da je temeljem tog dokumenta Ministarstvo financija uvrstilo ovo izuzeće u zakon.

– Javnost ima pravo znati temeljem čega će milijarde njihovih kuna biti propušteni kroz financijski nadzor – poruka je Platforme 112.

>> Raspisan natječaj za projekte organizacija civilnog društva

Komentara 52

CR
CroHR123
11:06 03.10.2014.

Udruge kojima se protiv naše volje dijele milijarde kuna traže financijsku transparentnost? Nevjerojatno. Samo nekidan su si razdijelili nekoliko milijuna kuna za "medije" koje praktički nitko ne čita i od kojih neki imaju sadržaje koje država ne bi smjela financirati pod nikakvim uvjetima, pa nikome ništa. Nema prosvjeda, nema pobune. Kako i bi, kada sami dobivaju te novce.

DU
Deleted user
11:21 03.10.2014.

Vjerske zajednice su dio ovog društva i ne postoji niti jedan opravdan razlog da se ne ponašaju u skladu s time. Također i različite udruge koje služe za "pranje mutno stečenog novca" trebaju bolji nadzor, inače se prihvaća anarhija kao socijalni model. To nema veze s demokracijom i/ili autokracijom već sa zdravim razumom.

GO
gorandizdarevic7
11:15 03.10.2014.

Samo vi vrištite,to je sve što možete,ili po koju bakicu nalupati! Boli kada se vidi da nikada više takve plaćeničke udrugice udružene u platformu koja radi protiv države koja je i financira neće mati utjecaja na odlučivanje! Pod hitno treba sve te udruge pretresti vidjeti tko točno stoji iza njih,tko ih financira i zašto im je katolička crkva stalno kost u grlu! Što su dobra donijele udruge tipa Documente,platforme 112,kuće za ljudska prava,David,nisam vjernik,Gong i mnoge druge koje doslovce ne podnose većinu-kršćansku većinu sa kojom žive!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije