Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisni otpad Virovi

Plastični lampaši s groblja u novi "život" – na reciklažu u Glinu

'podravina i bilogora, virovitica, 10.11.2010. na gradskom groblju u virovitici odvaja se plastika od limenih poklopaca i salje na presanje, a zatim u glinu - gradski komunalac flora lampase skuplja v
'Marija Lovrenc/VLM'
11.11.2010.
u 12:50

Godišnje se s groblja u gradu i okolici skupi oko 15 tona lampaša, od toga čak šestina nakon Svih svetih. Sva količina se odvozi na preradu u Glinu

Virovitica je među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji su riješili pitanje zbrinjavanja lampaša s groblja. Umjesto da im zauzima prostor na gradskom odlagalištu Bajer, komunalno poduzeće Flora već treću godinu zaredom plastični otpad ove vrste vozi u poduzeće Eko – P.U.T. u Glini, gdje se prerađuje.

Gužva do kraja mjeseca

Kako kaže Inga Vampovac Rebić, rukovoditeljica korisnog otpada, Flora godišnje skupi oko 120 kubičnih metara, odnosno oko 15 tona lampaša. Građani ih odlažu u kontejnere na gradskom groblju u Virovitici, grobljima u prigradskim naseljima Rezovac i Rezovačke Krčevine te općinama Gradini, Špišić Bukovici i Suhopolju, a Flora ih potom odvozi u svoj pogon na prešanje.

– Samo prva tri dana nakon blagdana Svih svetih sakupi se šestina ukupne količine lampaša, pa naši djelatnici već dva tjedna imaju pune ruke posla. Količina će još rasti. Dio građana još nije sklonio potrošene lampaše s grobova, pa će gužva biti i do kraja mjeseca – ocjenjuje Inga Vampovac Rebić. Nakon odlaganja u kontejnere, svaki lampaš prijeđe preko ruku djelatnika u gradskom komunalcu – plastični dio odvajaju za prešanje i odvoz u Glinu, a limene poklopce također za prešanje, ali za poduzeće C.I.A.K.

Bez ijedne lipe

U Flori ističu kako im ovaj posao, a koji ne rade samo uoči blagdana Svih svetih, nego tijekom cijele godine, nije isplativ, ali ga rade jer razmišljaju dugoročno.

– Za zakupljanje, prešanje i odvoz lampaša ne dobijemo ni lipe, no procijenili smo da nam je korisnije ovu vrstu otpada skupiti i odvesti nego da nam te velike količine prešane plastike zauzimaju dragocjeno mjesto na gradskom odlagalištu. Ujedno, prešana plastika raspadala bi se stotinama godinama i štetila okolišu, a na ovaj način je pravilno prerađena i sigurna za prirodu – poručuje Inga Vampovac Rebić.

Flora razmišlja da u budućnosti lampaše skuplja i na drugim grobljima u okolici koja još nemaju riješeno pitanje njihova zbrinjavanja. Cilj im je, kažu, smanjiti količine plastike koja završava na lokalnim odlagalištima i prije negoli se zakonskim putem taj problem detaljno riješi. Problem je i kamo sa silnim preostalim aranžmanima. Plastika ove vrste još je uvijek "izgubljena" u propisima pa se svaki grad i općina u Virovitičko-podravskoj županiji, ali i Hrvatskoj, snalaze kako znaju i mogu.

Dijelove odvoze u Gračac, s ostalim se snalaze kako znaju

 – Iskoristimo sve što možemo, sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Plastične dijelove izdvajamo i odvozimo u Eko Velebit u Gračac, poduzeće koje je naš oporabitelj za plastiku koja nije u sustavu povratne ambalaže, a za ostalo se snalazimo – kažu u Flori o problemu plastičnih aranžmana. To zakon također nije još riješio, pa i cvjetni aranžmani najčešće ostanu na odlagalištima ako se komunalna poduzeća ne pobrinu drukčije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije