Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posadi stablo

Istraživanje pokazalo: Ovo povećava vrijednost nekretnine za čak 27 posto

Shutterstock
23.08.2023.
u 17:30

Nekretnine su investicija koja se često procjenjuje prema svojoj lokaciji, veličini i stanju. Međutim, postoji jedan čimbenik koji može značajno povećati vrijednost nekretnine, a to su drveće i zelenilo u okolini. Stabla ne samo da pružaju estetsku vrijednost, već imaju i niz praktičnih koristi koje mogu pozitivno utjecati na cijenu nekretnine.

Jedan od ključnih načina na koje stabla doprinose vrijednosti nekretnina je kroz poboljšanje vizualnog dojma. Zeleni krajolik sa zrelim drvećem stvara ugodnu atmosferu i čini okolinu privlačnijom kupcima. Osim toga, drveće može pružiti i privatnost te smanjiti buku i zagađenje zraka, što dodatno povećava atraktivnost nekretnine. Također, stabla imaju značajan utjecaj na energetsku učinkovitost nekretnine. Pravilno postavljena stabla pružaju prirodnu hladovinu tijekom ljetnih mjeseci, čime se smanjuje potreba za klimatizacijom i troškovi energije. Ovo je posebno važno u urbanim područjima gdje su ljetne vrućine izazov.

Ekološka svijest također igra ulogu u povećanju vrijednosti nekretnina. Sve veći broj ljudi cijeni zeleni okoliš i ekološki održive prakse. Nekretnine s dobro očuvanim drvećem mogu privući one kupce koji žele doprinijeti zaštiti okoliša. Uz to, istraživanja su pokazala da nekretnine okružene zelenilom imaju niže stope stresa među stanovnicima te potiču bolje mentalno zdravlje. To može privući obitelji i ljude koji traže mirnu i zdravu okolinu za život. Također, nekretnine s prisustvom zrelih stabala i obiljem zelenila imaju tendenciju da budu vrjednije. Osim estetskih prednosti, stabla pružaju energetsku učinkovitost, poboljšavaju kvalitetu života i odražavaju ekološku osviještenost. Stoga, pametno je razmotriti ovaj aspekt prilikom procjene ili kupnje nekretnine.

Savjetnici za nekretnine pak savjetuju da razmotrite sadnju stabla ako vašu nekretnine planirate posaditi u budućnosti. Naime, istraživanja pokazuju da dobro održavana stabla mogu povećati vrijednost nekretnine do čak 27%. Dakle, ako ne namjeravate prodati kuću odmah, već u nekom trenutku u budućnosti, razmotrite sadnju stabla jer potpuno izraslo stablo koje je zasađeno na pravom mjestu smanjuje troškove hlađenja za 40%, pogotovo ako se kuća nalazi toplijem klimatskom području.

Svoje stablo već sada možete posaditi i vi, i to jednim klikom na web stranici rezolucijazemlja.hr ispunite jednostavan obrazac za koji vam doslovno treba jedan klik, a mi ćemo zasaditi jedno stablo i poslati vam dokument s potvrdom i lokacijom gdje je vaše drvo zasađeno odnosno gdje će biti buduća, naša, zajednička šuma.

VIDEO Rezolucija Zemlja: Pridruži se

Foto: VL

Komentara 9

TR
Tripoli
20:18 24.08.2023.

Pogotovo ak dojde "čelija" i zruši ti na hižu...onda je to dodatnih 27%... hahahahaha...

SL
Slovenec
20:21 23.08.2023.

A di ste našli baš tih 27 posto da mi je znati???

OL
olujasviholuja
10:49 26.09.2023.

Stabla ljeti daju hlad,a zimi moraš više grijati, jer je manje sunca i prirodne topline ,a još korjenje radi štetu na temeljima kuće. Moja susjeda imala je veliku jelu kraj kuće, korenje već je probilo zidove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije