Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Plan B: Sanader će Vladu rušiti iz Sabora

sanader, kosor
Goran Stanzl/Pixsell
Autori: Nikola Sever Šeni, Mladenka Šarić
06.01.2010.
u 20:35

Bivši premijer računa na Bebića, Zubovića, Rošića, Selema i B. Matković, priča se u HDZ-u. Pučisti će se malo primiriti i čekati novu priliku za udar, drže u vrhu HDZ-a.

Iako je izbrisan iz HDZ-a, stabilnost Vlade u kojoj je HDZ stožerna stranka u rukama je Ive Sanadera. Toga su i te kako svjesni u vrhu vladajuće stranke. Štoviše, gotovo su sigurni da će u dogledno vrijeme uslijediti novi Sanaderov udar, i to iz saborskih klupa.

>>Bivši premijer zaštitu i automobil mogao bi koristiti još mjesecima

Prijatelji i spavači

– Ovo je zatišje pred buru. Priča nije završena. Sanader nije čovjek koji priznaje poraz. Pučisti će se sad malo primiriti, pokušat će uvjeriti nas i javnost da nisu imali loše namjere, a zapravo će čekati novu priliku. Mislimo da će se Sanader vratiti u Sabor i nastaviti destrukciju jer jednostavno nema što izgubiti – procjenjuje naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

Parlamentarnu većinu trenutačno čine 82 zastupnika. Za minimalnu potporu Vladi potrebno je 77 zastupničkih ruku. To znači da bi za rušenje parlamentarne većine bilo dovoljno da Vladi okrene leđa šest zastupnika.

Sanader može računati na četiri dobra prijatelja, Luku Bebića, Marija Zubovića, Jerka Rošina i Petra Selema, a ima i sigurnog džokera u rukavu. To je ministrica bez portfelja Bianca Matković, koja ima zastupnički mandat i u parlamentarne se klupe može vratiti kad bude htjela.

Njezin je saborski mandat, naime, zbog nespojivosti poslova u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u mirovanju, a umjesto nje u Saboru sjedi Krešimir Ćosić. Bude li tijekom kakve rekonstrukcije Vlade smijenjena, ministrica Matković ući će u Sabor i biti Sanaderov šesti čovjek za rušenje Vlade. Zadrži li je, pak, premijerka u Vladi, pa makar i iz preventivnih razloga, Bianca Matković bila bi Sanaderov “spavač” u Banskim dvorima koji se može probuditi kad šef pritisne gumb na daljinskom upravljaču.

U tom bi trenutku ministrica, koju je Sanader ostavio u timu Jadranke Kosor, podnošenjem ostavke i aktiviranjem zastupničkog mandata dovela Vladu u pat-poziciju. Kao potencijalnog pomagača Sanader bi mogao pokušati vrbovati i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji je, odlazeći iz Vlade, rekao da se neće vratiti Sabor, ali budući da nije podnio ostavku na zastupničku dužnost, i njegov je mandat u mirovanju. Ekipa za rušenje Vlade u tom bi trenutku brojila već sedmero ljudi.

U vrhu HDZ-a spremni su na sve. Zasad ne govore o protumjerama jer čekaju sljedeći Sanaderov potez. On, naime, može aktivirati saborski mandat nakon 15. siječnja kad god hoće. O njegovoj će procjeni ovisiti hoće li to učiniti ubrzo ili će čekati da se situacija malo smiri, a sjećanje na poniženje kojemu je izložen stiša.

Pripreme kod Fiolića
Iako Sanaderovi saborski saveznici govore da nije riječ bila o puču, u vrhu HDZ-a na to samo odmahuju rukom. Akcija koju je Sanader namjeravao prošle nedjelje dovesti do vrhunca na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je napao predsjednicu HDZ-a da se ne snalazi u vođenju stranke, pripremljena je znatno prije. Dio priprema je, neslužbeno kažu u vrhu HDZ-a, odrađen u kući Stjepana Fiolića.

Dodaju i da je tog nedjeljnog jutra u stranci viđena i Bianca Matković, ali nije bila na sastanku koji je vodio Sanader jer joj je sugerirano da se povuče. Uglavnom, plan je bio da se oko Sanadera okupi što veći broj saborskih zastupnika, no mnogi od onih koje se vabilo da dođu na sastanak nisu nasjeli. Tako se kao svijetli primjer spominje Ana Lovrin, koju je Mario Zubović prošle subote nazvao i rekao da će joj na telefon dati predsjednika stranke, no ona mu je odgovorila da nema zbog čega dolaziti u središnjicu dok je ne pozovu predsjednica HDZ-a ili glavni tajnik.

J. Kosor: Koalicija je jača nego ikad
Partneri: Vrijeme za novi sporazum
Koalicija je jača nego ikad, poručila je poslije sastanka s koalicijskim partnerima premijerka Jadranka Kosor. Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks kazao je kako je povratak Ive Sanadera u Sabor stvar procjene, ali da bi bio neodrživ jer bi se našao “izložen nasrtajima oporbe te bi vrlo teško mogao podnositi tu svoju situaciju”.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić kazao je kako su u HDZ-u pokazali da imaju samo jednu predsjednicu, a Darinko Kosor (HSLS) kazao je kako su sada na redu mnogo važnije teme od nekoliko pojedinaca koji su remetili rad Vlade. Milorad Pupovac (SDSS) očekuje da Vlada revidira svoj program i oslobodi se naslijeđa iz bivših koalicijskih ugovora. Kad je riječ o rekonstrukciji Vlade, Pupovac kaže da su “kadrovi instrumenti za dobra rješenja”.

Komentara 374

DO
doklerbo
21:56 06.01.2010.

Jasminka Kosor nije organ gonjenja,za to je nadlezan gosp.Bajic,DORH i USKOK ali sama mora reci stvari koje su joj poznate.........................................................................

LI
Libela
00:10 07.01.2010.

Sanader je genij, samo to sitnozubi ne mogu shvatiti. On je jedini hrvatski političar od formata.

OB
-obrisani-
20:03 07.01.2010.

Ivo kao tur-operator je najbolji u pozadini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije