Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.03.2014. u 12:00

Brojni slučajevi akademskih prijevara koji su otkriveni tijekom posljednjih godina daju naslutiti kako je riječ o poprilično raširenoj praksi

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso, sad je to službeno, plagirao je svoj diplomski rad, a kad je uhvaćen, građane je pokušavao uvjeriti kako je posve ispravan rad u kojem je, od 1630 redaka, njih 1285 – uključujući tipfelere – prepisano.

Pojednostavnjeno rečeno, Brkić je prisvojio nešto na što nije imao pravo. Takav crni niz u nekim državama bio bi sasvim dovoljan dokazni materijal za naprasni prekid političke karijere, no u Hrvatskoj sasvim je realno očekivati da će Brkić i dalje ostati na sceni, dapače, čak i uz jednaku podršku političkih simpatizera.

Kako objasniti takav fenomen? Brojni slučajevi akademskih prijevara koji su otkriveni tijekom posljednjih godina daju naslutiti kako je riječ o poprilično raširenoj praksi u Hrvatskoj pa je legitimno pitanje skriva li se u mnogima od nas, svim antikorupcijskim istragama unatoč, neki mali Brkić. No, kako svaka riba smrdi od glave, tako će i tu pomaka tek biti kad se pokrene iz vrha vlasti. Utoliko, iznimno je bitno kako će HDZ reagirati na ‘slučaj Brkić’.Bilo što osim isprike i primjerene sankcije bit će pokazatelj hoće li HDZ principijelno u svojim redovima primjenjivati proklamirana visoka etička načela. A ako neće u svojim redovima, kako će sutra – kad dođe na vlast – to činiti na razini države?

>> Diploma poništena i šefu Josipovićeva osiguranja

>> Milanović o plagiranju diploma: To je loša poruka koja dolazi od ljudi s vrha sustava

>> 'Ako HDZ ne poduzme ništa, to znači da podržava falsifikatore'

Komentara 10

SN
Snasasasalasa
12:14 28.03.2014.

Sram ga nije, ima podrsku sebi slicnima, a kaj bi i delal bivsi sofer Nikice Gabrica?

ĆA
ćaćaća
12:13 28.03.2014.

kad bi se sve namještene diplome oduzelo hrvatima barem 90% njih bi ostalo bez nje..tako da je ovo samo politički igrokaz koji zabavlja ideološki zakržljale glavice koje misle da su bolje od drugih glavica...

DU
Deleted user
12:25 28.03.2014.

Karamarko čupaj se iz blata dok je vremena, a i dva policajca u vrhu stranke je previše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije