Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stižu reforme: Plaće službenika po učinku

Još prije tri godine Martina Dalić razradila je sustav vrednovanja rada državnih službenika koji je sada ugrađen u program reformi.
26. travnja 2017. u 13:35 17 komentara 5073 prikaza
šalter
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Objedinjavanje inspekcija i vrednovanje državnih službenika po učinku dvije su najvažnije novine unutar Nacionalnog programa reformi (NPR) koji će s programom konvergencije biti predstavljen ovaj tjedan na sjednici Vlade.

Program konvergencije koji se piše za trogodišnje razdoblje predviđa daljnje smanjenje deficita i javnog duga. Ta dva programa članice EU dužne su do kraja travnja poslati Europskoj komisiji, a na temelju njih će Komisija izraditi prijedlog preporuka, koje potom usvaja i Vijeće Unije. Trenutačno imamo više od pedeset inspekcijskih službi koje bi se trebale objediniti, a nakon što je prije tri godine SDP-ova Vlada ukinula Državni inspektorat i oko 800 inspektora rasporedila u pet ministarstva – Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma – to je dovelo do još više nereda na tržištu koji se sada želi popraviti objedinjavanjem u jedan državni inspektorat koji bi kao i prije radio neovisno.

Zdravko Marić STVARNE ČINJENICE, A NE POLITIKANTSTVO Zdravko Marić - već ima reformski posao koji mnogi ne naprave za svog mandata

Plaća vezana uz rezultate rada

Pri samoj najavi tog objedinjavanja prije nekoliko mjeseci, SDP je pokazao nezadovoljstvo tvrdeći upravo suprotno – da je inspektorat ukinut upravo zato što je bio leglo korupcije i nepotizma i da su u EU inspekcije također vezane za ministarstva. Još prije tri godine kao saborska zastupnica Martina Dalić, sadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i obrta, predložila je i razradila sustav upravljanja plaćama i vrednovanje rada državnih službenika koji je sada ugrađen u NPR.

Tako bi plaća bila vezana za rezultate rada, mjerene kroz unaprijed definirane mjerljive ciljeve i rezultate rada. Primjerice, u upravi ovisila bi o broju riješenih administrativnih predmeta, zahtjeva, izdanih dozvola...; kada je riječ o zdravstvu, onda o broju obrađenih pacijenata, kod nastavnika o uspješnosti učenika… Ocjene bi bile i kriterij za napredovanje, ali i način za lakši otkaz. Takvim obračunom ukinuli bi se sadašnji dodaci na plaće.

U programu konvergencije, kad je riječ o smanjenju deficita, ide se na tehničko usklađivanje prema pravilima EK koji traži da sve zemlje rade po istoj metodologiji. Nepoštivanje Nacionalnog programa reformi i plana konvergencije može državu koštati sankcija koje uključuju i “zamrzavanje” sredstava EU.

>>Peticiju protiv poreza na nekretnine u manje od 24 sata potpisalo 20.000 građana

>>Jokić poručio: Ako za išta danas vrijedi marširati, onda su to znanost i obrazovanje

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • PiplMustTrustAs:

    Eto dok oni opet spoje proći će 4 godine, onda dolazi SDP koji će sve lijepo opet razdvojiti... I trla baba lan da joj prođe dan, dok lovica sjeda uredno svakog 10.

  • gljivica.gljivic:

    "kod nastavnika o uspješnosti učenika…" ili daj svima 5 da bi napredovao. Ajde barem će mi klinci prolaziti s 5 bez učenja

  • psihonaut:

    Hoće li se to odnositi i na saborske zastupnike?