Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene

Plaće se brišu iz Zakona o državnim službenicima

Ilustracija
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
26.10.2018.
u 09:12

Čeka se reforma sustava plaća i načina vrednovanja rada u državnoj službi

Izmjenama Zakona o državnim službenicima koje je Ministarstvo uprave prekjučer pustilo u javnu raspravu predlaže se brisanje odredbi tog zakona koje se odnose na klasifikaciju radnih mjesta, ocjenjivanje i nagrađivanje državnih službenika i namještenika jer će se one urediti Zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika (ZOP).

– Zajedno sa ZOP-om, ovaj zakon čini paket normativnog rješenja kojim se predlaže sveobuhvatna reforma sustava plaća i vrednovanja rada temeljem rezultata rada i stručnosti. Sukladno prijedlogu, do stupanja na snagu posebnog zakona ostaju na snazi odredbe Zakona o državnim službenicima koji se dotiču pitanja plaća – navelo je Ministarstvo uprave pripisujući i ovim izmjenama reformski značaj.

Vlada već dulje najavljuje da će se posao u državnoj službi ocjenjivati isključivo temeljem angažmana i kvalitete rada zaposlenika budući da je osnovni prigovor javnoj upravi njena tromost i neučinkovitost.

Izmjenama se precizira način planiranja zapošljavanja u državnu službu pa se, među ostalim, propisuje da se osim u Narodnim novinama oglašavanje zapošljavanja mora objaviti i u jednim dnevnim novinama koje pokrivaju cijelu Hrvatsku. Kada je riječ o zapošljavanju na poslovima vezanim uz predsjedanje Vijećem EU i preuzetim međunarodnim obvezama Vlade, izmjenama zakona predlaže se da rad na određeno vrijeme može trajati dulje od godinu dana.

Pogledajte video 7 stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi:

Komentara 5

DU
Deleted user
09:34 26.10.2018.

Najbolji sustav je u obrani gdje sluzbenik dodvorica i koji ima dobru vezu bez ikakvih kriterija posataje specijalist a specijalnost mu je titranje jajci i virenje iz sefovske riti nezavisno ne bira muske ili zenske i ima za 40% vecu placu od prsjecnog vss sluzbenika.. A ako ima nemutirajuci glasic onda moze postati cak i pomocnik kao aktualni....itd

Avatar nekakav
nekakav
10:45 26.10.2018.

izbacivanjem ovih odredbi zakona koji se tiču plaća izbija se zadnji adut kojeg sindikati imaju u borbi sa ovakvim poslodavcem. novo pregovaranje, jer tzv. stečena prava ne postoje, već se prava dodijeljuju ali i oduzimaju. službenik koji štrajka imat će loše ocjene... i eto, između dvije suhe šnite kruha vadi se najdeblja salama, ostaje ono što je trgovac postrugao s reznice...

DU
Deleted user
15:30 26.10.2018.

oni žele na legalan način nagraditi ulizice i poltrone koji će šefovima viriti iz guzice -zbog toga žele mjenjati zakon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije