Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Pal:

Plaćamo porez na pokraden novac. Istraga traje predugo!

Pal
Marijan Sušenj/PIXSELL
10.05.2013.
u 14:39

Dnevnice i roba kupovana klupskim novcem završili su u nečijim džepovima, veli Pal

Ivan Pal, član uprave koprivničke RK Podravke, najtrofejnijeg hrvatskog kluba, s klupskim je tajnama upoznat već 35 godina. Većina ga pamti kao pomoćnog trenera Josipu Šojatu iz 1996. godine, kada su koprivničke rukometašice postale europskim prvakinjama. Otvoreno progovara o financijskom kolapsu i o istrazi koja se vodi protiv prijašnje uprave zbog sumnje u kriminal.

‘Krivo mjesto’

Navijači su na zadnjoj utakmicu transparentom zatražili da krivci za katastrofalno financijsko stanje u klubu napokon završe iza rešetaka. Što kažete na to?

Transparenti su postavljeni na krivom mjestu. Trebali su biti postavljeni da se vide sa sedmog kata Podravkine upravne zgrade i na neboderu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Odluke o klubu više se ne donose u Koprivnici, nego na Podravkinom NO-u, u kojem je samo jedna žena iz Koprivnice.

Zbog čega je došlo do takvog stanja?

U mandatu negdašnjeg predsjednika uprave Saše Romca budžet kluba je bio između deset i 14 milijuna kuna, a rezultata nije bilo. S dolaskom Krunoslava Bešvira, kada sam i ja ušao u upravu, krenuo je proces sanacije, ali istovremeno smo pokušavali zadržati visoku rezultatsku razinu. Raspolagali smo s pola prijašnjeg budžeta, a stalno su se pojavljivali novi dugovi, ispadali su kao kosturi iz ormara. Na kraju smo došli do 14 milijuna kuna dubioza. Sada nam je budžet šest milijuna kuna, ali za dva paralelna procesa - sanaciju i dobar sportski rezultat - to nije dovoljno. Nemamo što drugo napraviti nego vratiti dugove i onda ući u proces ozdravljenja kluba. Zanimljivo je primijetiti da se nijednog člana Podravkina NO-a nikad ne vidi na utakmicama Lige prvakinja, ali na umaškome teniskom turniru mogu se vidjeti svi.

Ima li spasa?

- Pitam se zašto menadžement kluba na čelu s Romcem, Bešvirom, a sada i s Jornom Pedersenom, nije pokušao formirati pool, da svoje velike partnere pozovu u projekt RK Podravke. Ja to ne mogu napraviti, to mora napraviti čelništvo Podravke. Ipak, duboko sam uvjeren da klub ima budućnost.

Pitanja bez odgovora

U kojem smjeru ide istraga?

- Našli smo se u apsurdnoj situaciji - prisiljeni smo plaćati porez na dnevnice, robu koja je kupovana i prezentirana kao reprezentacija, a nije završila ondje gdje je trebala. Plaćamo porez na pokraden novac! Radi se o totalnom bezobrazluku i bahatosti koji su uzeli maha još 2003. godine. Ne znam zašto istraga tako dugo traje, to je pitanje za policiju i odvjetništvo. Nije mi jasno da se nisu plaćali porezi i doprinosi, a porezna uprava zakonski nije teretila odgovorne ljude. Kako je moguće da nijedan klub zbog poreznog duga u Hrvatskoj, osim našeg, nije bio u blokadi.

U to vrijeme klub su vodili Romac, direktor Domović i tajnica Ana Matišić. Trener Zdravko Zovko navodno je u tri godine zaradio više od tri milijuna kuna?

- Prema mojim grubim procjenama, bilo bi to tako. No, i danas mu dugujemo novac, kao i pomoćniku Mati Matijeviću. U Zovkovo doba postoji ogroman nesrazmjer između uloženog i dobivenog. Nije osvojen nijedan europski trofej.

Totalni nered?

- Određeni ljudi na moćnim pozicijama u klubu, a i u Podravki, podržavali su takvu politiku. Na nekoliko važnih pitanja morali bi dati odgovore. Zašto je tajnica u jednom danu dala otkaz, uzela otpremninu i otišla? Što se dogodilo da žena nakon 20 i nešto godina mora otići? Kako je to moguće da se ekipa kluba koji već iskazuje ogromni gubitak vodi na trodnevni tretman u Pulu kod dr. Peharca, što stoji stotine tisuća kuna, a istodobno nema za plaće igračicama. Morali smo otpustiti šest strankinja. Kako se moglo dozvoliti Zovku, koji je navodno vrhunski trener, da napusti klub sa samo tri potpisane igračice za iduću sezonu? Ne mogu zaboraviti kako je Romac rekao da klub neće voditi ‘neke koprivničke nepoznate šuše’. Nama dolazi svjetski frajer. Doveli smo u vrh RK Podravke svjetskog hohštaplera, koji je, pak, svjetskog hohštaplera doveo za trenera. Ne mislim braniti sadašnju upravu, ali napadam onu ekipu koja nije odgovarala za zlodjela. Damir Polančec, koji je klub ostavio bez dugova, bio je u pravu kada je jednom rekao da je njegova najveća pogreška bila davanje kluba u ruke Romca. Snosi odgovornost za to.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije