Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna ustanova

Plaćaju samo turističke grupe, ne i domaće stanovništvo

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 18.11.08., Krizovec, Hrvatska-  Sinisa Golub drzi zub mamuta.. Centar za posjetitelje Krizovec. Photo: Milivoj Kuhar/Vecernji list'
'Milivoj Kuhar/Vecernji list'
12.04.2012.
u 09:16

Ulaznica se ne naplaćuje lokalnom stanovništvu, korisnicima prostora poput ribiča, lovaca ili poljoprivrednika, pojedincima ili grupama koji na području parka nisu u turističkom obilasku

Javna ustanova Međimurska priroda počela je naplaćivati ulaznice za područje regionalnog parka Mura – Drava, i to turističkim grupama koje u obilazak dolaze organizirano. Cijena je deset kuna. 

– Ulaznica se ne naplaćuje lokalnom stanovništvu, korisnicima prostora poput ribiča, lovaca ili poljoprivrednika, pojedincima ili grupama koji na području parka nisu u turističkom obilasku, a ni biciklistima koji rekreativno prolaze po stazama kroz park – objašnjava ravnatelj Siniša Golub. Park organizirano posjećuje sve veći broj posjetitelja koji, ističe, traže kvalitetnu informaciju, stručno vođenje i popratnu infrastrukturu poput koševa za smeće.

– Troškovi tih djelatnosti u svakom pravom parku pokrivaju se iz prihoda od ulaznica, pa u tom smislu samo uvodimo dobru i uhodanu praksu drugih parkova u Hrvatskoj i svijetu. U cijenu ulaznice ugrađeno je i osiguranje tijekom boravka u parku. Svaka najavljena grupa imat će i svojeg pratitelja, stručnu osobu koja će je pratiti kroz park. Iako se, priznaje, početak naplate može činiti kao nepopularna mjera u vrijeme ekonomske krize, logika naplate je jasna. Ulaznicu plaćaju oni koji na područje regionalnog parka dolaze turistički, dakle koji plaćaju već i samo putovanje u Međimurje i kojima trošak od deset kuna ne predstavlja znatno opterećenje u ukupnom paketu. Osim toga, praksa pokazuje da platitelj ulaznice kvalitetnije vrednuje i poštuje prostor u koji dolazi kao turist. Konačno, svaki pravi park naplaćuje ulaznicu – zaključuje ravnatelj S. Golub.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije