Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO HGK

Plaća od 3265 kuna najmanja u gospodarstvu Virovitičke županije

hgk, slamić
Maja Šantoši/Pixsell
16.11.2011.
u 18:17

Bez jačih kompanija i bez smanjena nameta države i lokalne samouprave gospodarstvo ne može ostvariti veću konkurentnost na tržištu, upozorava Ivan Slamić

VIROVITICA – Na sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Virovitica danas je istaknuto da su 722 poduzetnika Virovitičko-podravske županije u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila ukupan prihod u iznosu od 1,7 milijardi kuna ili 14 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, a rashodi su porasli za 26 posto i ostvareni su u iznosu od 1,8 milijardi kuna. U istom razdoblju ove godine u gospodarstvu županije isplaćena je prosječna neto plaća od 3265 kuna, što je najmanja plaća u gospodarstvu svih hrvatskih županija. Zabrinjava što je gotovo polovica poduzetnika, za poreze i doprinose, u tom razdoblju državi dugovala više od 248 milijuna kuna. Mali i srednji poduzetnici teško podnose teret krize, dok se najveće i najuspješnije županijske tvrtke relativno dobro drže na tržištu.

Izvoz pao za petinu, uvoz porastao za 23 posto, vanjsko-trgovinski saldo manji za 53 posto

Iako je županijsko gospodarstvo na strano tržište izvezlo roba i usluga u vrijednosti 58,8 milijuna dolara, što je za petinu manje nego lani, uvoz je porastao 23 posto i iznosio je 39,5 dolara. Pozitivan vanjsko-trgovinski saldo gospodarstva županije u šest mjeseci smanjen je čak 53 posto. Gospodarstvenici su zamjerili državi i najvećim vjerovnicima što nisu učinili više u očuvanju tvrtke KIO Keramika Orahovica na domaćem i stranom tržištu.

– U Hrvatskoj i županiji moraju se stvarati jače kompanije koje značajnije mogu utjecati na cjelokupan razvoj gospodarstva i povoljniju poziciju proizvođača – izjavio je Ivan Slamić, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Virovitica, pozivajući državu i lokalnu samoupravu da još jednom preispitaju i smanje namete koji opterećuju proizvodnju i onemogućuju joj veću konkurentnost na domaćem i stranom tržištu.

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krka
09:07 17.11.2011.

Kolko se sjećam, KIO je privatno poduzeće i država tu nema kaj poduzimati za sanaciju. Tajkuni dosta \'\'sisaju\'\' državu\'\' muljanjem sa porezima i doprinosima. Država bez reorganizacije trome uprave / koju su stvorili i HDZ i SDP, svaki za svoje vladavine /, kao i kresanja socijale nemre nikaj napraviti. Nezamislivo je da čovjek koji je na burzi rada odbija ponuđeni posel i dobiva naknadu za nezaposlene, danetko ko ima kuću, auto... dobiva socijalnu pomoć, da netko ko čitav život nije ulačivao MIO u šezdesetoj, kad više nemre raditi uplati 50 ili60 tisuća kn i ide u penziju. Kad to riješi država i kad tajkuni smanje apetit za zaradom i profitom, kad se prestane krasti na svim razinama i kad svi počnemo raditi, stvarati i doprinositi zajednici, a ne samo tražiti, biti će svima bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije