Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri posto povišice

Plaća nastavnika u statusu izvrsnog savjetnika 11.700, učiteljima najmanje 8300 kuna

Zagreb: OŠ Miroslav Krleža prva je obnovljena škola u Zagrebu nakon potresa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
30.04.2022.
u 21:02

Kada je riječ o srednjim školama Hrvatske, u njima su 13.494 nastavnika bez napredovanja koji će zbog borbe sindikata od sada zarađivati prosječan neto iznos od 8485 kuna

U čitavom hrvatskom obrazovnom sustavu, barem prema dostupnoj statistici, samo je 285 učitelja i nastavnika, dakle ključnih ljudi u obrazovanju učenika u osnovnim i srednjim školama, koji su uložili u sebe, odnosno u vlastito napredovanje i domogli se statusa učitelj i nastavnik – izvrsni savjetnik.

Riječ je o ljudima koji su u obrazovnom sustavu najmanje 15 godina i koji su uz brojne druge uvjete, propisane u pravilniku o napredovanju, zadovoljili uvjete u kategorijama kao što su “unapređivanje rada škole” i “unaprjeđivanje sustava obrazovanja”. Dakle, ili su ostvarili važan projekt u svojoj školi, unaprijedili je u radu i zajednici, ili su uvelike doprinijeli radu s učenicima i izmijenili način predavanja.

Većina u statusu mentora

Upravo oni s najavljenim novim povećanjem osnovice 4 posto koji će se početi obračunavati s prvim danom svibnja, moći će računati na plaće koje će prosječno premašiti iznos od 11.000 kuna. Naime, učitelj u osnovnoj školi koji je napredovao u izvrsnog savjetnika prosječno ima 55 godina i s novim povećanjem njegova prosječna neto plaća iznosit će 11.345 kuna. U Hrvatskoj je takvih u osnovnim školama 144. U srednjim je školama izvrsnih savjetnika 141, prosječna im je dob 56 godina, a oni će s novim povećanjem zarađivati prosječnu neto plaću u iznosu od 11.617 kuna.

Nasuprot njih u osnovnim je školama 25.572 učitelja s visokom stručnom spremom koji se nisu izborili za napredovanja i bez ikakva napredovanja s novim povećanjem njihova će plaća iznositi 8302 kune neto. Kada je riječ o srednjim školama Hrvatske, u njima su 13.494 nastavnika bez napredovanja koji će zbog borbe sindikata od sada zarađivati prosječan neto iznos od 8485 kuna.

Kada se promatraju napredovanja, najviše je onih koji su napredovali u status mentora – početni status napredovanja. U osnovnim školama Hrvatske učitelja mentora ima 1727, prosječna im je dob 47 godina i oni će s novim povećanjem od sada zarađivati prosječni neto iznos od 9626 kuna. U srednjim školama status nastavnika mentora ima 1875 profesora koji će s povećanjem od sada primati prosječnu neto plaću u iznosu od 9775 kuna.

Savjetnici korak do izvrsnih

Što se pak tiče učitelja savjetnika, koji su kategorija u napredovanju ispod izvrsnih, njih je u Hrvatskoj u osnovnim školama trenutno 1210 koji će od svibnja računati na prosječnu neto plaću u iznosu od 10.549 kuna, a nastavnika savjetnika u srednjim školama ima 1415 koji će od sada imati prosječnu neto plaću od 10.775 kuna. Upravo oni mogu napredovati u status izvrsnih savjetnika ako zadovolje sve zadane kriterije daljnjeg napredovanja.

VIDEO Rezolucija Zemlja: 'Na nama je da najmlađe učimo da se odgovorno ponašaju prema okolišu i zajednici'

Komentara 47

Avatar Zavratnica
Zavratnica
21:13 30.04.2022.

Brojke ne djeluju točne. Ono što je točno je povišica od 4 % u obrazovanju i nekoliko puta veća inflacija. Gospodarstvo nam ovisi o sunčanim danima i serotoninu turista, većina ostaloga je uništena i opljačkana od bivših komunista i njihovih sinova koji sada djeluju u HDZu i sličnim strankama.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
21:27 30.04.2022.

Koliko rade i koliko su učenici "stručni" nakon završenog školovanja to su puno prevelike plaće…

AR
aristip2021
21:43 30.04.2022.

Ako je ovo točno pvp su prevelike plaće u odnosu na plaće u privatnom sektoru a posebno u odnosu na mirovine, naknade za nezaposlene, socijalne pomoći.... Zbog preskupe države na sljedećem popisu neće nas biti ni 3,5 milijuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije