Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaća na crno

Plaća na crno: Žderić pozvao 160 radnika da za 2000 kn dovrše cestu

'02.09.2009. ,Split , Hrvatska  - Zeljko Zderic u svom uredu u zgradi Konstruktora za vrijeme razgovora za intervju  Photo: Leonard Nincevic/Vecernji list'
Foto: 'Leonard Nincevic/Vecernji list'
1/3
16.02.2013.
u 11:15

Briga nas za upravu, radnicima je jedini cilj da se spase radna mjesta, poručili su iz Sindikata graditeljstva Hrvatske

– Radnicima Konstruktora cilj je spasiti svoja radna mjesta i tvrtku. A direktor i uprava koji su nas doveli u takvo stanje, neka si misle! – kaže Miljenko Blažević, povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske, jedan od 1200 zabrinutih radnika posrnula građevinskog diva kojemu je ministar financija Slavko Linić najavio stečaj.

Gradilišta preuzeli drugi

USKOK i Financijska policija češljaju poslovne knjige Konstruktor inženjeringa d.o.o., predstečajni postupak još nije završen i još je neizvjesno kako će se situacija rasplesti. Žderić očajnički želi spasiti bar mali dio poslova za koje je potpisao ugovore i tako održati tvrtku na kakvom-takvom životu pa je 160 zaposlenika angažiranih na dionici autoceste A1 od Vrgorca do Ploča dobilo po 2000 kuna u gotovini i vratilo na gradilište. U petak su radili. Imaju cementa, željeza, goriva i ostalog potrošnog materijala, koji im je dosad nedostajao pa su upravo zbog toga na gradilištu i bili samo čuvari, dok su ostali sjedili kod kuće.

– Istina je, oni su dobili taj novac u dvije rate. Ostali radnici su za siječanj dobili po 400-500 kuna, kako tko. Tvrtka nas ne plaća od svibnja 2012. godine, duguju nam svakome po osam minimalaca – kaže Blažević.

Ipak, većinu važnijih gradilišta preuzeli su drugi izvođači, poput brze ceste Trogir – Omiš, kao i gradilište kod Rijeke koje su nevoljko morali napustiti.

– Morate nas razumjeti. Želimo raditi i za to dobiti svoje plaće. Računi dolaze, kamate, hipoteke, treba živjeti i školovati djecu – kaže nam jedan od radnika koji je, kao većina njih, na čekanju.

– Direktor je već jednom nogom u zatvoru, nepravomoćno je osuđen zbog nezakonite privatizacije, a sad nas žele gurnuti u ponor zajedno s njim. Država nije poduzimala ništa kad smo mi prošle godine upozoravali, prosvjedovali i štrajkali. Sad treba spašavati radna mjesta! – govore zaposlenici Konstruktora.

Napominju kako godinu dana grcaju u teškoćama i više ne rade nego što rade. U rujnu je Žderić došao do novca, vratili su se na gradilišta, ali nakon mjesec dana sve se vratilo na staro. Nema plaća, isključuje im se struja u pogonima, nema goriva ni repromaterijala na gradilištima. Zato su i iznenađeni što su uopće neki dan dobili i tu crkavicu od nekoliko stotina kuna, osim sretnika koji rade na autocesti kojima je plaćeno po 2000 kuna.

Stečaj ili nagodba

Zaposlenici misle da unatoč izgubljenim poslovima za njih još postoji šansa. Predstečajno ročište sazvano je na Trgovačkom sudu u Splitu 13. ožujka i tada će, nadaju se, biti donesena odluka koja će podrazumijevati spašavanje Konstruktora i njihovih radnih mjesta. Predstečajna upraviteljica Ankica Čenić nije voljna davati izjave za medije pa će trebati pričekati ročište kada će biti jasno hoće li Konstruktor inženjering u stečaj ili će se sklopiti predstečajna nagodba.

– Direktor je dosad kupovao vrijeme, ali više ga nema. Agonija će se napokon rasplesti. Idući tjedan idemo prema Vladi. Tražit ćemo da nas spasi – poručio je Blažević.

>>U šest godina obrnuo 10 mlrd. kn, a sad ga Linić tjera u likvidaciju

Komentara 56

FE
Felicijen
23:48 16.02.2013.

Sad nudi radnicima pripravničku plaću? Hoće i nju čekati mjesecima? Pa zar za ovog tipa nema mjesta negdje u mirnom kutku Remetinca?

KO
kolarjeva3
11:21 16.02.2013.

To se može desiti samo u lijepoj našoj !!

GR
grm
15:38 16.02.2013.

Vec nekoliko puta napominjem, tko bi radio tako dugo bez place? Kakav je to zakon da bez svoje radne knjizice, koju ti poslodavac posjeduje, nemozes na burzu rada. Pa to nema nigdje na svijetu da te poslodavac prisilno drzi u svojoj firmi besplatno. Za ovo bi se trebla drzava/zakon pobrinuti.............da narod nebude prisilno gladan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije