Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV KORUPCIJE

Plaća državnog tajnika umanjena da bi Hillary Clinton mogla stupiti na dužnost

16.12.2008.
u 12:21

Prošli tjedan američki Kongres i Senat skinuli su razinu plaće za položaj državnog tajnika sa 191.300 dolara, koliko je godišnje dobivala Condoleeezza Rice, na 188.600 dolara, koliko će godišnje dobivati Hillary Clinton.

Dotično vraćanje plaće na razinu koju je imala u siječnju 2007. bilo je neophodno, jer bi inače postojala ustavna prepreka da Clintonova stupi na tu dužnost. Naime, Hillary Clinton bila je u sazivu parlamenta koji je plaću Condoleezze Rice podigao za 4700 dolara, a jedan od odjeljaka propisa o naknadi javnim službenicima za vršenje dužnosti (Emoluments Clause) kaže da nitko iz Kongresa ili Senata ne može biti imenovan na dužnost za koju je plaća povećana dok je dotični pretendent/ica odlučivao o njoj.

Spomenuto pravilo vrlo je razumno i sprječava da netko tko je već siguran da će iz Kongresa ili Senata otići na dužnost u državnoj upravi sam sebi ne podeblja plaću prije odlaska.

U svakom slučaju porezna prijava Hillary Clinton će (pored velikih prihoda koje su ona i njezin suprug, bivši predsjednik, zaradili uglavnom od svojih knjiga) svejedno biti malo deblja i u rubrici redovitih prihoda. Naime, i tako manja godišnja plaća državne tajnice ipak je malo viša od onog što je Hillary Clinton dobivala kao senatorica (169.300 dolara godišnje; dogodine će senatorska plaća porasti na 174.000 dolara).

Možemo samo reći: da Amerikanci i na drugim mjestima tako strogim mjerama suzbijaju korupciju kao u vrhu državne vlasti, gdje bi im kraj bio. (A gdje bi tek nama kraj bio da imamo i upola tako učinkovite propise kojima se sprječavaju oni u vrhu vlasti da sami sebi nabijaju plaće – i ne samo to...)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije