Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska odvjetnička komora:

Pitanje treba li nam Ustavni sud je neodgovorno

Ustavni sud
Foto: ilustracija
15.01.2016.
u 06:30

Odvjetnici apeliraju na sve odgovorne, i na saborske zastupnike da što prije izaberu suce Ustavnog suda

Hrvatska odvjetnička komora smatra “potpuno promašenim i neprimjerenim polemike o samoj potrebi postojanja Ustavnog suda”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Robert Travaš

Upravo Ustavni sud štiti pravni poredak od bilo kakve samovolje, pa i samovolje politike, odnosno izvršne vlasti, obrazlažu i dodaju kako je Ustavni sud institucija neovisna od svih tijela državne vlasti. Navodeći sve njihove ovlasti, uz nadzor ustavnosti zakona i zaštitu ljudskih prava i sloboda građana čija su ustavna prava povrijeđena aktima sudbene, upravne i druge javne vlasti, navode kako je iz toga vidljivo da je rad Ustavnog suda od temeljne važnosti za pravni poredak RH, vladavinu prava i funkcioniranje pravne države te stoga ocjenjuju neprimjerenim i neopravdanim bilo kakve dvojbe o opstojnosti Ustavnog suda.

“Takva razmišljanja ocjenjujemo nedemokratskim, nerazumnim i politički neodgovornim”, navode i apeliraju na sve odgovorne, a osobito saborske zastupnike da u najkraćem roku izaberu suce Ustavnog suda kako bi mogao dalje nesmetano raditi i obavljati svoju značajnu funkciju u našem društvu.

Podsjećamo, Ivan Lovrinović iz Mosta nedavno je na svom Facebook statusu napisao da konačno treba pitati čemu služi Ustavni sud, a slično je izjavila i liderica Laburista Nansi Tireli.

>>Ustavni sud je potreban, o tom pitanju nema dileme

>>'Poigravanje s temeljnim ustavnim institucijama prerasta u opasan državni eksperiment'

Komentara 12

DU
Deleted user
07:03 15.01.2016.

Na svu sreču kokošinjac koji izlazi sa takovim nebulozama je odkokodakal a tzv pjetao trnutno ima briga u vlastitom jatu i pitanje je buju li ga iskljucali do krvi.

GI
gismund
09:21 15.01.2016.

ustavni sud MORA opstati, to je jedina brana građanima od nakaradnih zakona naših raznih vlada te desetina i stotina nezakonitih podzakonskih akata, kao i stotina nezakonitih akata ili odluka koje se donose u jedinicama lokalne samouprave i svake godine mnoge od njih padaju na ocjeni ustavnosti ili zakonitosti!

MA
marijaqwer
09:22 15.01.2016.

Ako ustavni sud ne radi kako treba i u razumskim rokovima onda ne ostvaruje svoju svrhu i potpuno je nepotreban . I Usatavni sud mora raditi prema poznatim pravilima a ne potpuno samovoljno jer tako gubi smisao postojanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije