Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA JENJAVA

Pitanje od 'milijun dolara': Kada i koje mjere ukinuti ili ublažiti?

Pula: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika Istarske županije
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/4
27.01.2021.
u 13:45

Očito još nema jasne korelacije između brzine širenja zaraze i omjera zaraženosti stanovništva pa ni odgovora usporava li se širenje zaraze u dvadesetak najzaraženijih zemalja, pa i u Hrvatskoj, zbog mjera ili broja zaraženih

Na svjetskoj je razini uočljiv trend smanjenja širenja pandemije i to od 8. siječnja, kad je prema Worldometeru zabilježen rekordan broj zaraženih u jednom danu – 842.885.

Protekla tri dana broj novozaraženih kreće se oko pola milijuna pa i manje, što je od 4. studenoga zabilježeno samo za božićnih blagdana, tada zbog manje testiranja. Ponajveći je utjecaj SAD-a na to smanjenje jer su upravo oni 8. siječnja imali rekordnih 308.035 zaraženih, a jučer "samo" 148.265. Ukupno je u SAD-u dosad testovima potvrđena zaraza kod 7,8 posto stanovnika, a sljedećih će dana tim brojkama dodavati i broj imuniziranih cjepivom.

I u Europi se smanjuje broj novozaraženih, jučer 168.000, a u najgorim danima prosinca bilo je i više od 300.000. Rekordan broj mrtvih u jednom danu svijet je imao 12 dana nakon rekordnog broja zaraženih – 20. siječnja bilo je 17.500 smrtnih slučajeva. Nakon dva dana s manje od 10.000 mrtvih u vezi s COVID-19, jučer ih je bilo gotovo 16.000, od kojih 6575 u 47 europskih zemalja po Worldometeru.

Znanstvenici će još dugo analizirati koliko su u kojoj zemlji i globalno pojedine mjere, u kombinaciji s testiranjem, utjecale na usporavanje širenja zaraze, a koliko porast broja stvarno zaraženih (sada i procijepljenih).

U 20 od 26 zemalja u kojima je testovima potvrđeno da je više od pet posto populacije dosad zaraženo, širenje virusa jenjava. Hrvatska je 21. u svijetu s omjerom 5,6 posto potvrđeno zaraženih od ukupnog broja stanovnika. Najveći omjer ima Andora 12,5 posto, a još je pet zemalja-gradova s po stotinjak tisuća stanovnika.

Izuzetak među tih 26 zemalja je Portugal koji je prošli tjedan bilježio rekordne brojke novozaraženih (u subotu 15.333) iako su testom dosad potvrdili da im je barem 6,5 posto nacije zaraženo. Jučer su imali rekordan 291 smrtni slučaj. Španjolska (5,85 posto zaražene populacije) 21. siječnja imala je rekordan broj novozaraženih (44.357) i jučer 591 smrtni slučaj, što je najviše u drugom valu. I u Izraelu su 20. siječnja imali rekordnih 10.213 zaraženih i 101 smrtni slučaj, s tim da i proteklih dana imaju velik broj zaraženih unatoč procjepljivanju i dosad testom potvrđenih 6,7 posto populacije. U Crnoj Gori s omjerom od čak 9,4 posto zaražene populacije širenje virusa se ne smanjuje (jučer 565).

I Bahrain, koji doduše masovno testira, ima trend blagog porasta novozaraženih s omjerom od dosad 5,8 posto zaražene populacije, što je vjerojatno puno bliže stvarnom omjeru s obzirom na broj testova nego recimo kod nas, jer mi znatno manje testiramo pa stvarno imamo sigurno više imuniziranih od njih. Slovenija i dalje ima relativno velik broj novih zaraza (jučer 1652) unatoč mjerama i 7,7 posto potvrđeno zaraženih.

Argument protiv teorija o neučinkovitosti strogih mjera je slučaj Irske, koja ih je vratila nakon Božića. Naš znanstvenik Gordan Lauc predviđao im je crne dane, ali mjere su očito dale rezultat i uslijedio je strmoglavi pad od rekordnih 8227 slučajeva 8. siječnja do jučerašnjih 928. Testiranjem su dosad potvrdili zarazu kod 3,8 posto populacije, što je relativno prosječan omjer. UK (5,4 posto zaraženih) također bilježi pad od 6. siječnja kad su imali rekordnih 68.053 do jučer 20.089 novozaraženih. Ali, jučer su imali i drugi najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu – 1631 (nakon 20. siječnja s rekordnih 1820).

VIDEO Novinar Večernjeg lista Haidar Diab: "Trump je umalo izazvao nuklearni rat."

Francuska (4,7 posto) ima blagi porast zaraženih, a i u Brazilu (4,2 posto) zaraza se ne smanjuje, pa ni u Sjevernoj Makedoniji (4,4 posto ), dok ostale zemlje sa sličnim omjerom bilježe pad broja zaraženih. Ali broj novozaraženih opada i u desetak zemalja s manje od četiri posto potvrđene zaraze u populaciji, pa i u onima s manjim omjerom: Turska (2,9 posto), Njemačka (2,6), Rusija (2,6 sada i zbog procjepljivanja), Južna Afrika (2,4), Kanada (2)...

Grčka (1,5 posto) ima trend pada broja zaraženih još od sredine studenoga. U Finskoj (0,8 posto) je tjednima od 200 do 400-tinjak slučajeva. Japan od rekordnih 7855 slučajeva 9. siječnja jučer je došao na 3330 iako imaju 0,3 posto potvrđeno zaraženih.

Ima i zemalja u kojima je zaraza oko vrhunca, iako imaju manje od četiri posto potvrđenih zaraza u populaciji: Čile u drugom valu (3,7), Peru u trećem valu (3,3), UAE (2,9 uz masovna testiranja), Ukrajina (2,75), Albanija (2,6), Bolivija (1,7), Ekvador (1,4), Meksiko 1,4...

Očito još uvijek nema jasne korelacije između brzine širenja zaraze i stupnja zaraženosti stanovništva, odnosno najveći broj rezultata teško je objasniti bez epidemioloških mjera. Naravno, što će biti veći broj zaraženih (i procijepljenih) i argumenti će sve više biti na strani onih koji tvrde da bi i bez (pojedinih) mjera rezultat bio sličan. Ali, kada, koje mjere i u kojim zemljama, još uvijek su pitanja od "milijun dolara".

Komentara 9

Avatar 0svetnik Ernesta Fulira
0svetnik Ernesta Fulira
13:57 27.01.2021.

"...Očito još nema jasne korelacije između brzine širenja zaraze i omjera zaraženosti stanovništva pa niti odgovora usporava li se širenje zaraze u dvadesetak najzaraženijih zemalja, pa i u Hrvatskoj, zbog mjera ili broja zaraženih..." Krasno !!! Sve ste rekli s ovime. Drugim riječima - pojma nemate ni o čemu. Ukinite stožer, obustavite cijepljenje, ukinite sve mjere i vratite ljudima normalan život. Sve drugo je kolektivno samoubojstvo. Kupite dovoljne količine deksametazona i ivermectina i tretirajte oboljele koji razviju teže simptome. Prestanite provoditi testiranja. Prestanite s propagandom o "pandemiji" i potrebi za "mjerama". Ova zemlja je gospodarski na koljenima, ukoliko ovo potraje još mjesec dana, ode vam i ova turistička sezona u nepovrat, a to će biti zadnji čavao u lijes hrvatskog gospodarstva. Ubili ste ono što drži ekonomiju živom - a to je potrošnja. Vrijeme vam otkucava.... nemate više što čekati.

DU
Deleted user
13:53 27.01.2021.

Znači gazde u Davosu odlučile završiti ovaj eksperiment...

ST
stefj
14:04 27.01.2021.

Određene mjere moraju postojati, tako da se to krivo interpretira; s i bez mjera... Radi se o tome da sve države imaju neki nivo mjera, ali ne postoji razlika u kretanju broja zaraženih u državama gdje su na snazi stroge mjere spram država gdje su na snazi blaže mjere... Imamo čak istraživanje u Danskoj, gdje se mjere donose na razini okruga, pa imamo jako dobar temelj za istraživanje: državu s različitim mjerama u okruzima, one s potpunim zatvaranjem i one s blažim mjerama... I tu je istraživanje pokazalo da nema nikakve značajne razlike između kretanja broja zaraženih između okruga, odnosno, nema razlike u širenju virusa tamo gdje su jake mjere i tamo gdje su blage mjere... Iliti, ovaj zadnji korak s mjerama gdje su se zatvorili bircevi i restorani nije imao nikakvog smisla... A korak o zabrani kretanja, koji su uveli kod nas, potres je razotkrio kao sasvim besmislenu mjeru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije