Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djeca zbog tog poslana pedagogu

Pitanje jedne majke potaknulo žustru raspravu: Je li u redu da djeca u školu dolaze u trenirkama?

Pixabay
24.04.2023.
u 11:45

U statutima mnogih srednjih škola doista piše da je zabranjeno dolaziti u sportskoj odjeći. U Pravilniku o kućnom redu I. gimnazije piše da učenici moraju dolaziti uredno i primjereno odjeveni u školu. "Neprimjereno je u školu dolaziti u sportskoj odjeći, mini suknjama i kratkim hlačama, dekoltiranim majicama i slično" piše u Pravilniku.

Pitanje jedne majke iz Splita u Facebook grupi potaknulo je žustru raspravu, piše Slobodna Dalmacija. "Radi se o srednjoj školi. Ima li škola zakonsko pravo da im zabrani trenirke? Danas su im sva djeca u razredu koja su došla tako odjevena poslana u pedagoga. I ja sam za to da postoji neki kodeks odijevanja, ali ne ovako nešto. Nekad im je zadnji sat tjelesni pa je i praktično da dođu u tuti", napisala je majka te postavila pitanje.

Ubrzo je u komentarima započela rasprava i iznošenje različitih mišljenja. Mnogo je onih koji ne podržavaju dolazak u školu u trenirci. "U tuti nije primjereno ić u školu učenicima, kao ni profesorima. Slažem se da su najugodnije, ali nisu primjerene za školu. Znaju se pravila oblačenja." "Imaju pravo. To najčešće uvrste u statut škole. Ni kod mog djeteta ne smiju u tuti u srednjoj školi. Ako ima TZK, ponese u kesi pa se presvuče."

Drugi ne vide ništa sporno u oblačenju trenirke u školu. "Ajme meni čime se oni bave. Ok kratke hlače, minice, majice na špaline, ali tute. Pa u čemu je problem s tutama??? Stvarno nek se bave bitnim stvarima." "Kad škole budu imale adekvatne garderobe i dvorane za tjelesni odgoj, onda će moći takve stvari određivat! Klinci dolaze iz škole na Marjan na tjelesni, torbe i stvari ostavljaju po podu, presvlače se, tj. skidaju po cesti i u čemu su trebali doć? Bitno da su oni donijeli kodeks oblačenja, a što nisu osigurali njegovo provođenje, to nije bitno!!"

U statutima mnogih srednjih škola doista piše da je zabranjeno dolaziti u sportskoj odjeći. U Pravilniku o kućnom redu I. gimnazije piše da učenici moraju dolaziti uredno i primjereno odjeveni u školu. "Neprimjereno je u školu dolaziti u sportskoj odjeći, mini suknjama i kratkim hlačama, dekoltiranim majicama i slično" piše u Pravilniku. Trenirke su zabranjene i u Elektrotehničkoj školi. 

"Učenici su dužni u školske objekte dolaziti uredno i prikladno odjeveni, sukladno uobičajenom načinu odijevanja u drugim javnim i kulturnim ustanovama (u dugim i nepoderanim hlačama, u majici ili košulji s rukavima  i bez neprimjerenih natpisa i znakova). Nije dopušteno dolaženje u trenirci, osim na nastavu tjelesne i zdravstvene kulture", piše. 

Ninočka Knežević, ravnateljica IV. gimnazije "Marko Marulić", rekla je da njezini učenici znaju nekada doći u trenirkama u školu, ali najčešće su ipak u trapericama. "Većina dolazi u trenirkama kada imaju nastavu TZK-a nakon nastave, ona često zna biti organizirana na terenu, a ne u dvorani. Kada dođu toplija vremena strogo pazimo da ne dolaze u kratkim hlačama, majicama otvorenih ramena ili u neprimjerenoj obući, i na to ih stalno upozoravamo. Možemo reći da smo malo slobodniji kada su trenirke u pitanju iz razloga što to nije tako čest slučaj", rekla je ravnateljica Knežević za Slobodnu Dalmaciju.

VIDEO: Vučić pokazao i novi raketni sustav: 'Prije 10 godina nismo imali ništa, ovo je snaga Srbije'

 

 

Komentara 29

DU
Deleted user
13:18 24.04.2023.

Kad ih već doma ne nauče kodeks oblačenja,onda je u redu da im škola pravilnikom to odredi.Te iste mamice sigurno po rivi ne šecuu trenirkama.Moraju biti obučene,izfasadirane sa štiklama na nogama u kojima nabadaju k'o rode.

CH
Changi
17:25 24.04.2023.

Nisam znao da u Dalmaciji trenirku zovu TUTA....kod nas je TUTA = KAHLICA 🤣🤣🤣

KU
kuramela
12:48 24.04.2023.

Nema se tu što raspravljati, pravilnik postoji, a što ga oni ne čitaju to je njihov problem.Bravo školi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije