Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2015. u 14:00

Bilo koji američki novinar teško bi mogao i naslutiti kafkijanski užas koji svakodnevno doživljavaju naši građani na šalterima državnih institucija

O oprostu duga građanima po modelu hrvatskog premijera Zorana Milanovića pisao je jučer čak i slavni Washington Post, ali pitanje je bi li novine poznate po Watergateu spominjale potez hrvatske vlade da su svjesne dubine birokracije koja sad vreba nesretne hrvatske dužnike.

Bilo koji američki novinar teško bi mogao i naslutiti kafkijanski užas koji svakodnevno doživljavaju naši građani na šalterima državnih institucija. Ali, kako to da su i hrvatski novinari, s domaćih televizija, propustili saznati zašto država otpis dugova - kad je već Vlada donijela tu humanu odluku - nije provela sama i do kraja. To bi bio potez dostojan divljenja. Kao da je smišljen u uzornoj Danskoj ili Finskoj, kojoj se premijer svojedobno toliko divio da je previdio finski građanski rat. Takvim potezom, sigurno više nego prepucavanjem s novom predsjednicom, vladajući bi preko noći uvjerili građane u ono što inače nikako ne uspijevaju: da se u ovoj zemlji doista nešto miče s mrtve točke.

Ali, nije se toga dosjetila vlast, a nisu se dosjetile ni televizije. Novinari su uredno izvijestili o tome kako su jučer stotine građana opsjedale šaltere Fine i kako su mnogi otišli razočarani. Tisućama tih 'povlaštenih' građana tek predstoji obijanje pragova u potrazi za papirima, kao da njihov jad već nije dovoljan. Zašto nitko nije pitao čemu služi projekt e-građani? Nisu li se razne vlasti hvalile da su milijuni uloženi u informatizaciju državnih službi kako bismo bili oslobođeni takvih hodočašćenja? Čemu služi Fina? Na kraju krajeva, ne zna li država više od nas samih o našim dugovima?

PLUS

Umjesto da pusti Glavašev govor u Osijeku kao da je riječ o bilo kojem zatvoreniku koji je svoje odslužio, HTV je u prilogu Dnevnika i komentirao njegov istup.

MINUS

Dojam Pressinga Dubravka Merlića kvarili su ispravci gosta, ministra Varge; da Vojković nije direktor Gras Savoye i da bivši ministar nije Ranko Ostojić.

>> Sever o oprostu duga: Izborna je godina, mjera je došla prekasno

>> Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

Komentara 3

DU
Deleted user
15:27 03.02.2015.

Pa ne znam baš da je dubina prava riječ jer što reći o birokraciji (HZZO) koja se svake godine propituje da li su Brač i Hvar otoci, a što je iznio u javnost dr Petric - jer njemu kao ravnatelju neće isplatiti sredstva za dijalizu na otocima dok se to ne konstatira. Duboko jest more Jadransko, ali plitki su to tipovi, zar ne? Razgranatost ili ekstenzivnost je prikladniji izraz... Da ne bilo dvojbi, ajmo ovako - HZZO i HZMO imaju skupa preko 5 tisuća zaposlenih. U Južnoj Koreji tvrtke s 500 zaposlenih imaju izvoza par stotina milijuna dolara godišnje i kotiraju im dionice na internacionalnim burzama. 10x veći broj naših vrlih birokrata samo "melje" članke i pravilnike i šikanira uokolo... Šalterski smo narod!

NE
Neutralac
18:08 03.02.2015.

Hrvatska je talac birokracije..... od drzavne uprave preko banaka do privatnih firmi... to nam je u krvi.... valjda svaki od tih sluzbenika nastoji opravdati svoje postojanje i smatraju da im je cilj biti dio problema a ne dio rjesenja.... ima dio rjesenja.... ima nesto sto nam jako fali a to se engl. kaze "common sense". Ne znam prijevod.... a valjda ne znaju ni oni....

OR
orihenius
15:21 03.02.2015.

"Umjesto da pusti Glavašev govor u Osijeku kao da je riječ o bilo kojem zatvoreniku koji je svoje odslužio", mora da je Nataša pala s kruške. Niti je Glavaš običan zatvorenik, niti je svoje odslužio. Njega čeka ponovno suđenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije