Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE OBJAVA PREDSJEDNIKA

PITANJE DANA Odluka je na Milanoviću: Kada biste željeli izići na parlamentarne izbore?

Zagreb: Premijer Milanovi? glasovao na predsjedni?kim izborima
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Večernji.hr
14.03.2024.
u 13:46

Predsjednik ima na raspolaganju pet nedjelja u travnju i u svibnju i to 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja.

Nakon nepune četiri godine rada 10. saziv Hrvatskog sabora u četvrtak je raspušten. Odluku o tome donio je jednoglasno, sa 143 glasa za raspuštanje. "Želim vam puno sreće, možete se raspustiti koliko god želite", rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Raspuštanje Sabora, koji je konstituiran 22. srpnja 2020., predložili su klubovi saborske većine, samo 15-ak dana nakon što su odbili oporbeni prijedlog o raspuštanju. Na potezu je sada predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji će odrediti točan dan kada će se birati novi, 11. saziv Sabora.

Drugim riječima, odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora donosi predsjednik Milanović, a od dana stupanja na snagu odluke do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana. Prema tome, predsjednik ima na raspolaganju pet nedjelja u travnju i u svibnju, i to 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja. 

Podsjetimo, saborske zastupnike biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici. Birači u Hrvatskoj imaju pravo i preferencijalnog glasa, tj. na glasačkom listiću mogu označiti kandidata kojem daju prednost pred ostalima.

VEZANI ČLANCI:

Oko petine birača na nadolazećim će izborima promijeniti izbornu jedinicu u kojoj je do tada glasovala. Sabor je, naime, jesenas donio novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika koji ne mijenja postojeći izborni sustav, ali u određenoj mjeri mijenja karte izbornih jedinica. Najveća promjena je u Zagrebu koji se, umjesto na četiri, dijeli na tri izborne jedinice i po novome potpada pod prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu.

Liste za izbor zastupnika mogu predložiti stranke, koalicije stranaka i birači. Osim u Hrvatskoj, izbori za Sabor provode se i u inozemstvu, u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava. Na posljednjim saborskim izborima, u srpnju 2020., glasovalo se u 42 države diljem svijeta. Prva se, po hrvatskom vremenu, otvaraju biračka mjesta u Australiji, u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, a posljednje biračko mjesto u Los Angelesu.

Pravilnost izborne promidžbe na izborima nadzire Državno izborno povjerenstvo. Ponašanje izbornih sudionika u promidžbi i na samim izborima, ocjenjuje Etičko povjerenstvo, nadstranačko tijelo, koje imenuje Ustavni sud Republike Hrvatske.

GALERIJA Konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora

Zagreb: Premijer Milanovi? glasovao na predsjedni?kim izborima
1/37

Komentara 2

MA
marinerocro
15:48 14.03.2024.

Kremljenko ima tešku zadaću. Ovaj šmrkavac je najbolji dokaz, kao što su bili i dikobraz i lignja da tu institucij treba svesti na puku formalnost bez ikakvih kompetencija.

CH
chemica
16:22 14.03.2024.

Ja i dalje čekam opciju glasanja preko usluge e-građani, ali kad je čak i SDP-ov izborni mastermajnd Bauk protiv toga, nek mu ide glasat netko drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije