Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U nedjelju počinje Advent

PITANJE DANA Koji vam je hrvatski običaj u prosincu najdraži?

Šibenik: U Škrinjici počela tradicionalna prodaja blagdanskih božićnih ukrasa
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
29.11.2023.
u 08:18

Cijeli prosinac prepun je božićnih običaja. Slave se mnogi sveci, puno se tradicija veže uz njih

Za koji dan počinje advent, a s njime i šušur u većini gradova. Božićna svjetla, pjesme, kuhano vino i fritule mnoge će namamiri na ulicu... Na prvu nedjelju adventa vjernici na vijencu pale prvu adventsku svijeću i službeno ulaze u četiri tjedna prioreme za Božić. Vrijeme pokore, ali i sretnog iščekivanja. Cijeli mjesec krcat je važnim danima. Sveti Nikola (a ponegdje i sveta Lucija) dobroj djeci ostavlja darove u čizmicu. Nakon svetog Nikole, na svetu Luciju (neki to čine i na sv. Barbaru) sije se pšenica koja će pokazati kakve je godina pred nama.

Mnogi vjernici tijekom cijelog prosinca svakog dana odlaze na rane mise, tzv. zornice. A tek Badnjak.. Zadnje užurbane pripreme za Božić, uz post, izradu jaslica, unošenje slame, kićenje jelke... Pa onda polnoćka i darovi. Neki imaju običaj poklone otvarati na sam Badnjak, drugi na Božić. 

Na prvi dan Božića također je običaj da se ide na misu, a to je i dan kada se dočekuje i ide u goste na čestitanje i veselo druženje. Svim Stjepanima se ide čestitati drugog dana Božića jer se tada slavi sv. Stjepan, prvi hrvatski mučenik. Pa je onda sv. Ivan, pa Dan nevine dječice, pa Nova godina, Sveta tri kralja... 

Komentara 16

Avatar rubinet
rubinet
10:32 29.11.2023.

Nadraži mi je prosinački običaj, uveden prije par godina, kad u medijima čestitaju "Sretne blagdane".( Božić nestao.)

DU
Deleted user
11:40 29.11.2023.

Najdraže bi mi bilo da se svaki oblik agresivnog oglašavanja "darivanja" u 12 mj. potpuno makne iz javnog prostora. Najdraže bi mi bilo da se ukinu sve modrenističke pjesme vezane na "božić", a bez dodira sa stvarnom porukom Božića. Najdraže bi mi bilo kada bi Božić postao stvarno BOŽIĆ. Ovako nastojim maknuti programe na televiziji...radiju koji agresivno "slave božić", jer me čine nesretnim. To je samo, vjeujem kap onoga,što smeta svakom normalnom katoliku u 12. mjesecu!!!!

Avatar votum
votum
11:01 29.11.2023.

Najdraže mi je kad prođe 12. mjesec i dođe gladan i prazan siječanj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije