Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SVIJETU DIJELE OTKAZE

Kakav je hrvatski zakon? Pravni stručnjaci otkrivaju mogu li necijepljeni dobiti otkaz

Šibenik: Slabi odaziv građana na cijepljenje protiv koronavirusa
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
06.08.2021.
u 22:54

V. Alaburić: Poslodavac mora štititi zdravlje radnika, što može značiti i to da u prostor tvrtke smiju samo cijepljeni

Troje zaposlenika jedne od najvećih medijskih kuća na svijetu, američkog CNN-a, dobilo je otkaz jer su prošlog tjedna na posao došli necijepljeni protiv COVID-19.

O tome su danas izvijestili i iz samog CNN-a te su rekli kako su otpustili zaposlenike, kojima nisu naveli identitete niti radne pozicije, jer su prekršili sigurnosne protokole o koronavirusu i u urede došli necijepljeni. CNN je još ranije ove godine poručio zaposlenicima kako će se morati cijepiti kako bi se vratili u svoje američke urede, a od zaposlenika nisu tražili nikakve potvrde, nego su se pouzdali u povjerenje.

– Svi moraju biti cijepljeni. Oko toga smo bili jasni već mjesecima pa ne bi trebalo biti nikakve zabune. Kompanija u ovakvim slučajevima ima nultu stopu tolerancije i zahtijeva da se njezini zaposlenici cijepe kako bi mogli dolaziti u ured i raditi na terenu s kolegama – kazao je u internom dopisu radnicima predsjednik CNN-a Jeff Zucker te otkrio i kako će vrlo vjerojatno u sljedećim tjednima pokazivanje potvrda o cijepljenosti postati obavezna za njihove zaposlenike.

Najavili i Facebook i Google...

Iako su mnoge velike kompanije, uključujući Facebook i Google, poručile su da će tražiti svoje zaposlenike da se cijepe kako bi se vratili u urede, dok su neke poput The Washington Posta otišle i korak dalje te cijepljenjem uvjetuju daljnje zaposlenje, slučaj CNN-a je ipak prvi poznati primjer veće korporacije koja je svoje radnike otpustila zbog ignoriranja pravila o cijepljenju.

S obzirom na to da je ova tema itekako aktualna i u Hrvatskoj, pitali smo uglednu odvjetnicu Vesnu Alaburić i doc. dr. sc. Matu Palića s Pravnog fakulteta u Osijeku postoji li pravno utemeljenje da se u našoj zemlji nekome raskine ugovor u radu zbog toga jer se odbijaju cijepiti ili na posao dolaze necijepljeni.

– Poslodavac ne može svojim zaposlenicima naložiti cijepljenje. Poslodavac je, međutim, dužan poduzeti sve mjere zaštite zdravlja svojih radnika, što može uključivati i pravilo da u prostorijama poslodavca raditi mogu samo cijepljeni zaposlenici. Poslodavac je odgovoran za oboljele zaposlenike na radu pa je logično da poslodavci nastoje uspostaviti pravila rada koja će rizike oboljenja svesti na najmanju moguću mjeru, a time i opasnosti da oni sami odgovaraju za štetu – kaže odvjetnica Alaburić uz jednu opasku.

A to je da je u vijesti o otkazu na CNN-u rečeno da su novinari u ured došli iako su svi zaposlenici bili obaviješteni da u uredu mogu raditi samo oni koji su cijepljeni. Nije poznato zašto oni nisu radili kod kuće kao dosad, pa nedostaju podaci na temelju kojih bi se ovi otkazi mogli ozbiljnije pravno komentirati.

Ugrožavanje zdravlja drugih

– Ako poslodavac objektivno ne može organizirati rad svojih zaposlenika od kuće, on mora utvrditi jasna i stroga pravila ponašanja u radnom prostoru koja, naravno, moraju biti opravdana radi zaštite zdravlja zaposlenika. Postupanje protivno tim pravilima i dovođenje u opasnost zdravlja i života drugih može se smatrati povredom obveza iz radnog odnosa i opravdanim razlogom za otkaz – navodi Vesna Alaburić.

Dr. sc. Mato Palić smatra da takva vrsta otkaza u kojoj se nekog otpušta samo zato što nije cijepljen u Hrvatskoj po sadašnjim odredbama Zakona o radu ne bi mogla proći. Prema sadašnjoj regulativi takav bi raskid ugovora, bez obzira na to radi li se o privatnom ili javnom sektoru, bio nezakonit i sud bi ga zasigurno osporio.

– Da takvi otkazi zbog necijepljenja postanu zakoniti, prvo bi se morao dopuniti Zakon o radu, i to tako da bi se morala dodati odredba prema kojoj osobe koje svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje ostalih zaposlenika mogu dobiti tzv. skrivljeni otkaz. Da razjasnim još jednu stvar, to ne znači da bi cijepljenje moralo biti obavezno kako bi netko dobio otkaz, nego bi cijepljenje i dalje moglo biti regulirano kao što je i sada, bitno je samo bi li se mijenjao Zakon o radu ili ne – smatra Mato Palić.

VIDEO ANKETA: Pitali smo Zagrepčane boje li se poskupljenja?

Komentara 96

Avatar sluganski_svakidan
sluganski_svakidan
23:33 06.08.2021.

Kakvi su hrvatski zakoni? Jedan primjer: kod jednog, nazovimo prijatelja, malog poduzetnika s osam djelatnika došlo je otpuštanja dvojice djelatnika. Posao slabo ide, nije za sve više bilo posla pa su ta dvojica jednostavno postala višak. Valjda je slučaj tako htio - da dvojica otpuštenih nisu bila cjepljena i nisu imali namjere cijepiti se.

SJ
Sve je uzalud
05:38 07.08.2021.

....sve je isto biti cijepljen ili necijepljen....jer i tako se cijepiš protiv nečega što uopće nije pogubno u 99%slučajeva....šta će mo sve ljude preventivno slati na kemoterapiju da ne dobiju rak....

DU
Deleted user
06:43 07.08.2021.

Necjepljeni su prjetnja za zdravlje cjepljenima ? To je izgovor kao da kažu da su debeli prjetnja mršavima onaj tko to ne može shvatiti je zaista plitke pameti takvi ljudi da dođe to rata prvi bi poginuli samo zbog svoje lakovjernosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije