Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbacivanje učenika

Pismo nastavnika: Ministre Šustar uhvaćeni ste u laži, podnesite ostavku!

Šustar
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/5
11.05.2016.
u 17:10

Nastavnik zagrebačke IV. gimnazije zbog nezakonitog izbacivanja učenika s nastave uputio službenu prijavu saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu i to protiv djelatnika prosvjetne inspekcije.

Nakon što je Aleksandar Mona Macko Puhek, nastavnik zagrebačke IV. gimnazije, još u veljači zbog nezakonitog izbacivanja učenika s nastave saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu uputio službenu prijavu i to protiv državnih službenika Ministarstva obrazovanja - točnije djelatnika prosvjetne inspekcije koji se prilikom nadzora u dvije škole, kako tvrdi Puhek, nisu rukovodili načelom najboljeg interesa djece, predsjednica Odbora, Gordana Rusak, njegovu predstavku uputila je ministru Predragu Šustaru. Ministar je u svom odgovoru Odboru naveo kako je Samostalni sektor za inspekcijski nadzor istaknuo da s obzirom na raspoloživu dokumentaciju slučajevi koje je Puhek prijavio nisu dokazivi. Šustar je dodao i kako prosvjetna inspekcija uvijek reagira na neprihvatljiv postupak izbacivanja učenika s nastave i upisivanje neopravdanih sati.

Nakon što je vidio odgovor ministra Šustara nastavnik Puhek odlučio mu je uputiti otvoreno pismo koje donosimo u cijelosti: 

- Ministre Šustar, niste hobit. Ne radi se o igrama gospodara prstenova u kojima Vi navučete prsten na ruku, pa da Vas nitko ne vidi dok se borite protiv zlih sila. A tko bi i bile te zle sile? Djeca? Priznajte, uhvaćeni ste u laži. Djeca od petnaest godina imaju više smisla za preuzimanje odgovornosti kada ih uhvatim da prepisuju. Nadam se da ćete biti u stanju biti na njihovom nivou i napraviti isto. Da, djeca su saznala istinu. Da, djeca su razočarana. Znate još šta? Djeca nisu zla. Djeca stvarno vole svoje nastavnike. Djeca su sposobna pokazati i zavidno suosjećanje prema njima, čak i kada ovi rade protiv njih.

Dat ću Vam primjer. U školskoj godini 2010./2011. kada sam još bio nastavnik pripravnik u Tehničkoj školi Požega, razrednik IId razreda je prikupljao pritužbe protiv učenika, te je čekao trenutak da ih se napuni dovoljno. I sam sam na početku upao u njegovu klopku, popunjavajući rubrike u dnevniku. Naravno da je u razredu bilo problema s radnom disciplinom na satu, ali malo tko je u toj školi radio s njima. Ravnatelj se bavio spolnim uznemiravanjem nastavnice tjelesnog, a pedagoginja u razred nije htjela ni ući. I kada se konačno sastalo razredno vijeće IId razreda krajem godine, nastavnici su najnormalnije raspravljali strategije kako bi se djecu moglo isključiti iz škole, i koju točno djecu, jer nisu ih baš mogli isključiti sve, pošto bi onda morali ukinuti razred, a ipak su morali misliti i na svoje plaće.

A onda kada sam se usprotivio, pravili su se da se ništa nije dogodilo, lažirali su zapisnik u dnevniku, a ravnatelj je stao iza njih. Učenici su ne znam kojim putem nešto načuli i onda mi je jedan od njih prišao i zabrinuto me upitao hoće li njihov razrednik imati problema. Što kažete na to? Ja sam ostao bez riječi. A u Požeštini možete naći i primjere gdje se izbacuje djecu sa sata čak i u nižim razredima osnovne škole. Ja sada međutim radim već šestu školsku godinu u školstvu, te stoga znam smicalice koje nesposobni nastavnici koriste protiv djece, i kako ih u tome štite nesposobni ravnatelji, i kako ove štiti nesposobna prosvjetna inspekcija, a organizirati stavljanje pisma u moj kaslić u zbornici, i još k tome lažno datiranog, je pak kap koja prelijeva čašu. To niste mogli učiniti sami, u tome mora da Vam je pomogao onaj drugi hobit, ravnatelj IV. gimnazije.

Kada sam našao Vaše pismo, nisam mogao vjerovati svojim očima. Ali nećete se izvući, baš kao što se u mojim razredima ne prepisuje. Gospodine Predrag Šustar, ministre znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, vi niste sposobni provoditi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i ja tražim da podnesete ostavku - napisao je u pismu nastavnik Puhek te naveo i objašnjenje:

Zatekavši nakon nastave, 11. svibnja 2016. godine, pismo naslovljeno na moje ime u kasliću u zbornici IV. gimnazije u Zagrebu, a datirano na 16. ožujka 2016. godine, u kojemu ministar Predrag Šustar obaviještava Gordanu Rusak da ne stoji tvrdnja da prosvjetna inspekcija izostankom izricanja mjera za koje je ovlaštena tolerira ili možebitno potiče takvo postupanje nastavnika, odlučio sam obavijestiti javnost. Pismo nije bilo urudžbirano i vjerujem da je namjerno pogrešno datirano. Cijela dokumentacija o izbacivanju učenika sa sata u IV. gimnaziji u Zagrebu je još početkom 2016. godine dostavljena Pravobraniteljici za djecu - objasnio je Puhek.

Komentara 15

PO
pozornik66
17:44 11.05.2016.

Koje gluposti stavljate u novine a ja sam još gluplji šta čitam.Ni manje ni više ministrovu ostavku, ne prodje ni sat vrimena da vi ne nadjetr nekog partijaša šta traži ostavku minista, pa to nema nigdi.

OL
olrajt
19:08 11.05.2016.

Aleksandar Mona Macko Puhek-hm ,kaj je tu ime kaj prezime,kaj djevojačko prezime i kaj ženino prezime!.....slično ovome je i ovaj novinarski članćić!

Avatar imotska115
imotska115
18:40 11.05.2016.

Nezna gdi je supalj dok se ne popipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije