Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNO!

Pismo 27 zemalja EU Radimiru Čačiću: Odbijate ulagače!

radimir čačić
Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2012.
u 12:00

Ulagači imaju dojam da se porezni propisi jednom tumače na jedan, drugi put na drugi način

Pokretanje investicija bit će Čačićevo "biti ili ne biti", kako je i sam priznao najavivši da odlazi iz Vlade ne uspije li do rujna ostvariti sve što pokušava, a Večernji list doznaje da je Čačić nedavno dobio i pismo 27 zemalja EU koje se žale na lošu investicijsku klimu u Hrvatskoj i predlažu niz mjera koje bi stranim investitorima iz EU olakšale ulaganja.

Kako smo doznali od izvora u Bruxellesu, što nam je potvrdio i izvor u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu, pismo je poslano 30. siječnja, a uputio ga je, uime svih 27 zemalja članica, šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren. Iako se u pismu nabrajaju problemi koji spadaju u područje rada nekoliko raznih ministarstava, pismo je upućeno Čačiću kao prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva. On ga je, kako neslužbeno doznajemo, shvatio manje kao upozorenje i patroniziranje zemalja EU koje štite interese svojih kompanija u Hrvatskoj, a više kao prijateljski popis savjeta hrvatskih partnera iz EU, koji u velikoj mjeri upozoravaju na ono što je sama Milanovićeva vlada već uočila i želi riješiti kako bi povećala strana ulaganja.

Posebno tijelo

U pismu se, primjerice, predlaže da Vlada osnuje posebno državno tijelo koje bi bilo na usluzi investitorima. Umjesto da se investicije rješavaju "od slučaja do slučaja", potrebno je sustavno rješenje, piše u pismu. Čačićevo ministarstvo već je odgovorilo na taj prijedlog: upravo ovih dana u proceduru ide osnivanje Agencije za konkurentnost i investicije. 

Različita tumačenja

Kako neslužbeno doznajemo, u pismu se prenose prigovori stranih investitora na nepredvidiv porezni sustav. Razina usklađenosti poreznog zakonodavstva s EU vrlo je visoka, piše u pismu, ali sustav ne funkcionira u potpunosti na konzistentan i predvidljiv način. Drugim riječima, investitori imaju dojam da se porezni propisi jedanput tumače na jedan način, a drugi put na drugi, pa mnogi ne znaju što ih čeka. Pismo preporučuje Čačiću i Vladi da naruče nezavisnu "vanjsku" studiju kvalitete sustava. 

Kao velika prepreka stranim investicijama u pismu se navodi i sporo izdavanje dozvola. To je primjedba koja se najviše odnosi na Ministarstvo graditeljstva, odnosno na izdavanje dozvola za gradnju. Ali i Ministarstvo gospodarstva izdaje razne trgovinske dozvole i u posljednja dva tjedna, nakon što su primili pismo EU, riješili su, kako neslužbeno otkrivaju, oko 120 zaostalih predmeta.

Komentara 239

OB
-obrisani-
13:01 27.02.2012.

AstraZeneca / konkurent Plive

K1
k1milica
06:07 28.02.2012.

.cacic narodni heroj protiv azbahe od 27 glava......dupli blef ...

LU
Lukić17
12:14 27.02.2012.

Slušajte vi iz EU, ako vam Čačić dođe u Brisel biti će mrtvih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije